Svet
16 ogledov

Kardinal: Lahko bi naredil več glede prijav spolnih zlorab

kardinal George Pell EPA
Šef vatikanskih financ, kardinal George Pell je priznal, da ni ukrepal, ko mu je neki deček povedal o neprimernem obnašanju duhovnika.

Kardinal George Pell je pričal pred avstralsko komisijo, ki preučuje zlorabe otroke s strani duhovnikov. Pred komisijo je povedal, da mu je deček povedal, da se je brat Edward Dowlan neprimerno obnašal do fantov. Kot je dejal Pell, mu je deček to omenil mimogrede in ga ni prosil, naj ukrepa. Dowlan je bil lani obsojen zaradi zlorabe dečkov v 70-ih in 80-ih letih.

Pell, ki priča prek videopovezave, je priznal, da bi moral storiti več. Dejstvo, da je bilo v istem obdobju na šoli in v župniji Ballarat pet pedofilov, je označil za "katastrofalno naključje". Zanikal je navedbe, da je poskušal podkupiti nečaka duhovnika Geralda Ridsdalea. Med žrtvami omenjenega duhovnika je namreč bil tudi njegov nečak.

Ne verjamejo v naključja

Ker kardinal Pell zaradi zdravstvenega stanja ni odletel v domovino, so njegovo pričanje v Rim prišle spremljat žrtve zlorabe duhovnikov na šoli v Ballaratu. Nad nekaterimi njegovimi izjavami so ogorčeni.

Stephen Wood, ki je bil žrtev zlorabe od 11. leta dalje, je dejal, da ni bilo nikakršno naključje, da je bilo v Ballaratu istočasno toliko duhovnikov pedofilov. "Več kot očitno je šlo za sistemsko zadevo," njegove besede navaja BBC. 

Žrtve upajo, da se bodo srečale tako s kardinalom Pellom kot tudi s papežem Frančiškom. "Želimo priznanje, da gre za sistemsko težavo, ki je prisotna povsod po svetu," je dejal David Risdale. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.