Svet
11 ogledov

Kardinali o spolnih zlorabah

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Kardinali z vsega sveta danes s papežem Benediktom XVI. prvič o odzivih Katoliške cerkve na zlorabe otrok, ki so jih zagrešili duhovniki. Pedofilski škandali Cerkev pahnili v eno največjih kriz doslej.

Dan razmišljanja in molitve. Tako so označili današnji dogodek v Vatikanu, ki naj bi se ga po napovedih udeležilo okoli 150 kardinalov z vsega sveta. S papežem Benediktom XVI. bodo kardinali prvič razpravljali o pedofilskih škandalih, ki so po mnenju mnogih Cerkev pahnili v eno največjih kriz doslej.

Kardinali skupaj bolj redko
Po poročanju angleškega BBC-ja se v tako množičnem številu kardinali zberejo redko, vseh 179 je prisotnih le ob konklavi – sestanku po smrti ali odstopu  papeža do izvolitve svojega naslednika. Nekateri poznavalci so zato dogodek opisali kot nekakšno predkonklavo, da bi videli, kdo bi morda lahko nasledil   nemškega papeža. Predstavnik Vatikana Federico Lombardi je povedal, da večjih zaključkov na današjem srečanju ne bo: ''Govorili bodo o komunikaciji, informacijah, pojasnilih in razmisleku o nekaterih vprašanjih, ne bo pa poglobljene razprave.'' Kardinali naj bi razpravljali tudi o odzivih Cerkve na spolne škandale, predvsem o kritiki, da niso storili dovolj za žrtve spolnih zlorab.

Vprašanje spolnih zlorab bo ena izmed pomembnejših tem, s katerimi se Cerkev ukvarja v zadnjem obdobju, so potrdili tudi pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK)
, poglobljene razprave na konzistoriju pa tudi sami ne pričakujejo. V sporočilu so zapisali še, da "poglobljena razprava o spolnih zlorabah sicer v Cerkvi teče že dlje časa na različnih ravneh, objavljeni pa so bili tudi pomembni dokumenti''.

 

Tudi o verski svobodi

Glavna tema srečanja, ki bo zahtevala tudi največ prostora, bo poročilo državnega tajnika, kardinala Tarcisia Bertoneja, o stanju verske svobode v svetu in o izzivih, s katerimi se Katoliška cerkev sooča na tem področju. In to le dan za tem, ko so izbruhnile napetosti med Vatikanom in Pekingom. Vatikan so vznemirile govorice, da so komunistične kitajske oblasti nekatere katoliške šole prisilile, da se jutri udeležijo posvetitve škofa Josepha Guoja Jincaija, ki ga Cerkev ne priznava. Beseda pa bo na srečanju tekla tudi o postopku sprejemanja spreobrnjenih anglikancev v Katoliško cerkev, potem ko je Vatikan lani objavil nova pravila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.