Svet
2 ogledov

Karizmatičnega Kima ustavila kap

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Voditelja ene od najbolj izoliranih držav na svetu, severnokorejskega samodržca Kima Džong Ila, naj bi zadela možganska kap.

Zdravniki so ga že operirali in zdaj okreva, je sporočil južnokorejski obrambni minister Li Sang Hi.

Operacijo naj bi izvedli tuji zdravniki, najverjetneje iz Kitajske in Francije. Po neuradnih virih naj bi bil delno paraliziran in ima težave z levo stranjo telesa, vendar pa naj ne bi momljal, kot je običajno pri takšnih primerih.

Uradni Pjongjang je novice o bolezni svojega voditelja ostro zanikal in jih pripisal imperialistični propagandi.

Kap v neugodnem trenutku
66-letnega Kima, ki slovi po zanimivem zasebnem življenju, naj bi kap zadela že 15. avgusta, vendar pa je državni vrh o tem molčal. V svetovni javnosti so se ugibanja pojavila šele prejšnje dni, ko se karizmatični Kim, ki državo na severni polovici Korejskega polotoka vodi z absolutno močjo zadnjih 15 let, ni udeležil proslave ob 50. obletnici Severne Koreje.

Država je sicer v nezavidljivem gospodarskem položaju, predvsem na podeželju vlada lakota, uradni Pjongjang pa še vedno čaka na tujo pomoč, ki naj bi jo prejel v zameno za odpoved svojemu jedrskemu programu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.