Svet
12 ogledov

"Karkoli bo prišlo, ne bo nevarno"

Premier Naoto Kan, ki je napovedal, da bo danes obiskal območje Fukušime, je obi Žurnal24 main
Trenutno nad Japonsko ni jedrskega oblaka, Evropa pa je varna, trdi strokovnjak. Živci strokovnjakov so napeti, ali bo debel armirani zid okoli reaktorjev zdržal.

Andrej Stritar, direktor Uprave za jedrsko varnost, pravi, da nad Japonsko trenutno ni jedrskega oblaka, kar je dobra novica. Zračne mase sicer okoli sveta potujejo okoli 14 dni,  a po besedah Stritarja nevarnosti za Evropejce ne bi smelo biti. "Karkoli bo v 14 dneh prišlo do Evrope, bo tako razredčeno, da tudi slučajno ne bo škodilo ljudem z vidika radioaktivnosti," je pojasnil Stritar za Žurnal24 in zavrnil možnost, da bi se lahko ponovilo leto 1986, ko je Evropo po nesreči v Černobilu zajel škodljivi oblak.

In kaj se bo zgodilo v elektrarni, če bo prišlo do stalitve sredic? "Odvisno, ali bodo zdržale fizične ovire – primarni krog in zadrževalni hram. Zagotoviti morajo, da ne bo počila posoda, v kateri je gorivo. Če to ostane notri, še vedno ne bo hujših posledic za okolje, če pa se odpre, bodo določena območja kontaminirana. Materialna škoda bo velika. Na srečo so ljudi evakuirali in ne pričakujem žrtev," optimistično konča Stritar.

Primerjava s Černobilom ni prava
Murray Jennex
, profesor na univerzi v San Diegu, je za Reuters dejal, da zaščitna struktura trenutno očitno opravlja svoje delo, kar je po njegovem dobra novica. "To ni niti približno kot Černobil, je dodal, "tam sploh ni bilo nikakršnega zaščitnega oklepa. Ko je eksplodiralo, je šlo vse neposredno v atmosfero."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.