Svet
22 ogledov

Karteli skupaj zoper tekmeca

Na zabavi v mestu Ciudad Juarez na severu Mehike so oboroženci ustrelili najmanj Žurnal24 main
Mehiške oblasti sporočajo, da sta dva najmočnejša kartela v državi presegla rivalstvo in se združila v boju zoper tekmeca.

Ramon Pequeno, vodja mehiškega policijskega oddelka za narkotike, je zatrdil, da sta kartela Gulf in La Familia napovedala vojno tretji skupini Zetas. Zrno boja je po podatkih policije določena tranzitna pot na ameriško-mehiški meji.

Zetas so svojo pridobitniško pot začeli v devetdesetih kot poklicni morilci, največkrat pa naj bi naročilo prejeli prav s strani kartela Gulf. Na samostojno pot so se podali šele pred kratkim, ko so si pridobili zadosten državni delež trgovine z drogo, kar je šlo pošteno v nos konkurenci.

Od leta 2006 je bilo v nasilju med mehiškimi karteli ubitih okoli 18 tisoč ljudi. Na obmejne predele je bilo za zajezitev nasilja poslanih več kot 40 tisoč vojakov.

Po pričevanjih poznavalcev naj bi na novo ustanovljen kartel sestavljali predvsem vojaški dezerterji, ki slovijo po tem, da svoje žrtve ponavadi obglavijo. Njihove aktivnosti zajemajo poleg trgovine z drogo tudi izsiljevanje, tihotapljenje migrantov in ugrabitve.


Vsesplošna vojna

Preobrat v zavezništvu naj bi po podatkih policije le še povečal nasilje ob mehiški meji s Teksasom. Poročila obveščevalnih služb navajajo, da naj bi Gulf kartel rekrutiral La Familio z enim samim namenom – streti nadobudne pripadnike kartela Zetas. Vir iz ameriške administracije za boj proti trgovini z drogo (DEA) je zatrdil, da se je karteloma pridružila še tretja skupina, imenovana Sinaloa.

Neimenovani vir kartela Gulf naj bi celo pozval predsednika Felipeja Calderona, naj umakne vojsko iz obmejnih predelov in prepusti novemu zavezništvu, da obračuna z Zetasi. Na domove družin, ki prebivajo v bližini mehiške meje, so pripadniki treh skupin prek spletne pošte poslali opozorila, naj v naslednjih dneh ostanejo doma, saj naj bi se nasilje razplamtelo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.