Svet
23 ogledov

Karteli ugasnili 43 življenj

Karteli obvladujejo tudi zapore. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Med mrtvimi je 28 zapornikov, ki so bili ubiti v spopadu med rivalskimi tolpami v zaporu v mestu Mazatlan na SZ države. Na zahodu Mehike je bilo v zasedi ubitih 12 policistov.

Do napada iz zasede je prišlo v zgodnjih jutranjih urah. Tarča je bil avtomobil neuniformiranih policistov, ki so bili na poti v prestolnico Ciudad de México. V streljanju je bilo ubitih deset policistov in več napadalcev.

Zvezna država Michoacan, kjer je prišlo do napada, velja za sedež zloglasnega kartela La Familia. Gre za eno najsmrtonosnejših združb preprodajalcev drog in domnevno največjega proizvajalca sintetičnih drog v Mehiki, ki se lahko "pohvali" z zgodovino nasilnih spopadov s policisti. V napadu tega kartela je julija lani umrlo 16 policistov.

Karteli vladajo tudi v zaporih
Število smrtnih žrtev ponedeljkovega nasilja je zvišalo tudi nasilje v zaporu v mestu Mazatlan. V tem zaporu je med drugim zaprtih več članov zloglasnega mamilarskega kartela Los Zetas, ki ga vodi Joaquin Guzman - El Chapo, najbolj iskani preprodajalec drog v ZDA. Poleg tega naj bi bil zapor z okoli šest tisoč zaporniki močno prenatrpan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.