Svet
1 ogledov

Karzaju najverjetneje drugi mandat

Hamidu Karzaiju se tudi po razveljavljenih volitvah obeta drugi predsedniški man Žurnal24 main
Po avgustovskih razveljavljenih volitvah, danes v Afganistanu potekajo vnovične volitve za predsednika države. Vse kaže, da bo Hamid Karzaj predsednik tudi nadaljnja štiri leta.

Delni rezultati volitev v Afganistanu se nagibajo v prid sedanjemu predsedniku Hamidu Karzaju. Volilna komisija naj bi preštela približno 75% glasov. Kot poroča BBC, naj bi po delnih rezultatih Karzai prejel 48.6 %, Abdullah Abdullah pa 31.7 % glasov.  Po zadnjih podatkih pa naj bi bilo preko 150.000 glasovnic neveljavnih.

Abdullah najverjetneje ne bo novi predsednik. © AFP

 
Že avgusta bi zmagal Karzaj
Tako Abdullah kot Karzai sta na volitvah, ki so potekala 20. avgusta izjavila, da sta zmagovalca. Volitve so zaradi nepravilnosti razveljavili. Daud Ali Najafi iz Neodvisne volilne komisije je pojasnil, da so pri 447 glasovnicah potrdili nepravilnosti.

Ali Najafi je še sporočil, da je po avgustovskih pravilno izpolnjenih glasovnicah, teh je bilo nekaj več kot štiri milijone,  zmagovalec Hamid Karzai. Ta je prejel nekaj več kot dva milijona, Abdullah pa 1.36 milijona glasov. Na tretje mesto se je uvrstil Ramazan Bashardost , ki je prejel približno pol milijona glasov.

BBC-jev dopisnik David Loyn poroča, da vse kaže, da bo Karzai dobil 50% glasov, ki bodo potrdili njegov drugi predsedniški mandat.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.