Svet
28 ogledov

Katalonci ukinili bikoborbe

biki, Pamplona
1/27
Žurnal24 main
Z današnjim dnem je v Kataloniji prepovedan eden njihovih najbolj prepoznavnih znakov, bikoborba. 68 poslancev je glasovalo za, 55 proti. Devet poslancev se je glasovanja vzdržalo.

V razpravi so poslanci opozorili na dejstvo, da bikoborba izgublja priljubljenost, saj obisk aren iz leta v leto upada. "Obstajajo tradicije, ki ne morejo ostati zamrznjene v času, ko se družba spreminja. Ni nam treba opustiti vsega, a najbolj degradirane stvari bi morale biti opuščene," je dejal poslanec Jose Rull. Obe glavni parlamentarni stranki sta se sicer odločili pustiti poslancem glasovati po svoji vesti.

Posnetke z bikoborb si lahko ogledate v galeriji.

Katalonija je tako postala prva regija celinske Španije, ki je prepovedala bikoborbo. Do glasovanja je prišlo zaradi peticije, ki jo je podpisalo 180 tisoč prebivalcev. Ti so trdili, da gre za zastarelo in zaostalo tradicijo. Večina gledalcev je v bistvu turistov, medtem ko so se domačini od bikoborb precej oddaljili.

V Španiji velja bikoborba za pravi spektakel. Ena izmed najstarejših aren za bikoborbe je v Barceloni. Značilnost španskih bikoborb je, da po bojevanju matadorja z bikom slednjega ubijejo. Na Portugalskem tega denimo ne storijo vedno.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.