Svet
72 ogledov

Katar izoliran, član vladajoče družine kupuje nepremičnine v Sarajevu

Bosmal, lkompleks v Sarajevu Reševalni pas/Twitter
Medtem ko se Katar sooča z diplomatsko krizo, izolacijo in gospodarskimi pritiski svojih sosed, zaradi svoje domnevne podpore terorizmu, je denar iz te države našel pot do Bosne in Hercegovine. Kot poročajo tamkajšnji mediji je član kraljevske družine Al Thani kupil velik del poslovno stanovanjskega kompleksa v Sarajevu.

Kot je včeraj objavil portal Klix, eden izmed članov katarske vladajoče družine, ki sicer živi v Združenih arabskih emiratih, je kupil za skoraj 18 milijonov evrov stanovanj in poslovnih prostorov v centru Bosmal. Podobne vesti je objavil tudi portal Dnevni avaz.

Center je na javni dražbi prodajala banka UniCredit, saj investitor ni zmogel plačevanja kredita. Celotni kompleks je bil na voljo za 40 milijonov evrov, kar je komaj polovica realne tržne vrednosti. Banka je prodajala 231 stanovanj, 371 garaž in parkirnih mest ter 46 poslovnih prostorov in restavracij.

Del dogovorjene cene naj bi član katarske vladajoče družine že nakazal, s čimer je nakup potrjen.

Katar, diplomatska kriza | Avtor: EPA EPA

Diplomatska kriza

Kot je znano, Zalivske države s Savdsko Arabijo na čelu so v torek nepričakovano prekinile diplomatske odnose s Katarjem, češ da podpira terorizem. Državljane Katarja so pozvali, naj v 14 dneh zapustijo njihove države. Prekinitvi odnosov so se pridružili še Egipt, Jemen, Libija in Maldivi.

Katar vztraja, da so obtožbe lažne, pri usklajenem delovanju Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Bahrajna, Egipta, Jemna in Maldivov pa da gre za kršitev njegove suverenosti.

Salman bin Abdulaziz al-Saud, Hamad bin Isa Al Khalifa | Avtor: EPA EPA
Zunanji minister države Šejk Mohamed bin Abdulrahman Al Tani je pozval k "odkritemu in poštenemu dialogu", s pomočjo katerega bi razrešili krizo. Kot je zagotovil v govoru, ki ga je prenašala televizija Al Džazira s sedežem v Dohi, Katar ne bo stopnjeval napetosti, je poročala STA.

Bela hiša je medtem sporočila, da je predsednik ZDA Donald Trump ponudil pomoč pri urejanju spora med arabskimi državami in Katarjem, vključno s pripravo srečanja vseh v Beli hiši, če bi bilo to potrebno. Trump se je dan prej v tvitih postavil na stran zalivskih držav, ki so prekinile odnose s Katarjem.

Katar je sicer star zaveznik ZDA, ki pa nanj gledajo z nekoliko dvoma zaradi popustljivosti do skupin, kot sta palestinsko gibanje Hamas in Muslimanska bratovščina. Katarski zunanji minister je odnose z ZDA danes označil za zapletene, a po njegovih besedah ne bodo utrpeli škode.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • francl12 18:46 08.junij 2017.

    neke ti v podstrešju ne štima......kajne....

  • korisnik_20551 15:38 08.junij 2017.

  • valerijakregar 15:36 08.junij 2017.

    vsako noč ilegalno prestopi našo mejo kar nekaj 5x zapečenih.namestitev dobe takoj.v torek zvečer je vlak pripeljal 17 sircev (pretežno družin ??- po poročanju naših pressstitutov) ......................so že nameščeni v udobna stanovanja.s svojimi mobilniki v domače ...prikaži več votline pošiljajo slike svojega novega razkošja.lezi in uživaj, denar tu pada z neba.boljše reklame za slo-migrantski turizem si ne moremo zamisliti.SLOVENIJA JE\s\sIZDANA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!