Svet
5067 ogledov

Katastrofa: Iz poškodovanih plinovodov ušla že več kot polovica plina

severni tok plinovod
1/2
EPA
Več kot polovica plina je že ušla iz plinovodov Severni tok 1 in 2, ki sta ju v ponedeljek prizadeli še nepojasnjeni detonaciji, je danes sporočila danska agencija za energijo.

Po izračunih agencije se bosta ob nespremenjenih razmerah plinovoda izpraznila do nedelje, pri čemer pa bo v ozračje ušla velika količina toplogrednih plinov.

Plinovoda v Baltskem morju puščata na treh mestih, končni okoljski vpliv incidenta pa bo po ocenah agencije enak tretjini letnega podnebnega odtisa Danske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz agencije so sicer poudarili, da uhajanje plina ne predstavlja neposredne nevarnosti za zdravje prebivalcev. Po njihovih navedbah večino uhajajočega plina tvori metan.

Na fotografijah, ki jih je posnela danska vojska v gospodarskih conah Švedske in Danske, je videti tri velike gmote mehurčkov na površini vode s premerom od 200 do 1000 metrov.

Danska, EU in Nato so že izrazili prepričanje, da sta bila plinovoda tarča sabotaže.

Komentarjev 32
  • Naklonsky 11:35 30.september 2022.

    Da, zdaj ga Rusi res že malo serjejo. Skrajni čas, da jih dobijo po p*čki, res so poden nekega naroda!

  • Kmodri 16:12 29.september 2022.

    Seveda je to zločin proti človeštvu, saj se uničuje podnebni sistem na Zemlji. Seveda gnilo kapitalizem ne vidi uničevanja planeta, ampak da imajo čim več profita. Se pa zna zgoditi, da bodo tudi njim sodili za zločine zoper človeštvo, ki ne zastara!

  • Kmodri 09:34 29.september 2022.

    RPutin blazni, ker so cene plina na borzah padle. Car blazni pa rabi denar za agresorske vojne.