Svet
18 ogledov

Katastrofo bi lahko preprečili

Preiskovalna komisija, ki jo je po nesreči naftne vrtine BP v Mehiškem zalivu us Žurnal24 main
Podjetja, vpletena v aprilsko razlitje nafte v Mehiškem zalivu, so sprejela sporne odločitve, s katerimi so hotela prihraniti stroške in čas, vendar so tudi odprla pot katastrofi.

Podjetja BP, Halliburton in Transocean so sprejemala odločitve v smeri krčenja stroškov in prihranka na času, ki so prispevale k nesreči in največjemu razlitju nafte v ameriški zgodovini. Poročilo na 48 straneh, ki bo uradno objavljeno prihodnji teden, za nesrečo krivi tudi pomanjkanje ustreznega upravljanja, ne prizanaša pa niti vladi.

Komisija nima pooblastil za kaznovanje oziroma za spremembe vladne ali korporacijske politike, vendar pa bo njeno poročilo dobra podlaga v kazenskih in civilnih tožbah. Komisija je ugotovila, da so korenine nesreče sistemske narave. Brez reform v politiki vlade ter v praksah naftne industrije se bodo podobne nesreče ponovile.

Krivdo zvalili na BP
Poročilo med drugim podjetje BP obtožuje, da je sprejemalo odločitve, ki so po nepotrebnem povečale tveganje za nesrečo. Halliburton, ki je bil zadolžen za betoniranje vrtine, naj bi z delom začel, še preden je ustrezno obdelal podatke o tem, ali bo delo potekalo varno. Lastnik ploščadi Transocean pa je obtožen, da ni dovolj dobro seznanil svojih delavcev s postopki za razlago rezultatov določenih testov.

BP je sporočil, da sodeluje v vseh preiskavah, Halliburton in Transocean pa sta vsakršno odgovornost zavrnila in krivdo zvalila na BP.

Poročilo komisije prav tako ugotavlja, da vlada ni imela dovolj pooblastil in strokovnjakov za preprečitev dejanj, ki so prispevala k nesreči oziroma eksploziji, v kateri je umrlo 11 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.