Svet
8 ogledov

Katera vlada največ brska po Googlu?

Google - EU EPA
Spletni iskalnik Google je objavil, da so vlade po svetu v prvi polovici letošnjega leta po največjem iskalniku naredile skoraj 21 tisoč iskalnih zahtev.

Največ iskalnih zahtev je bilo narejenih s strani ameriške vlade, ki so se po pomoč na Google obrnile 7.969-krat. Na drugem mestu sledi Indija z 2.319 zahtevami, na tretjem Brazilija s 1.566, četrta je Francija (1.546), peta Nemčija (1.533) in šesta Velika Britanija (1.425). Med prvimi desetimi sta še Italija in Španija.

Google s strani vlad in vladnih organizacij po vsem svetu redno prejema zahtevke za določene vsebine. Od leta 2009 je število iskanih zahtevkov dvakrat na leto objavljeno v Googlovem pregledu informacij, število pa narašča. Pred tremi leti je bilo na primer zahtevkov 12.539, zadnje število v prvi polovici leta pa kaže, da jih je bilo 20.939. Trend je postal jasen: vladni nadzor je v porastu, so sporočili pri Googlu, kjer so do sedaj omenjene zahtevke objavili šestič.

Razlogi za umik

Predstavnica Googla je povedala, da dobijo veliko zahtev za umik določenih vsebin. V Turčiji na primer obstajajo določeni zakoni o obrekovanju javnih oseb, v Nemčiji zahtevajo umik neonacističnih vsebin, v Braziliji pa umik vsebin med volitvami, saj zakon ščiti kandidate pred osmešenjem.

Trije najpogostejši razlogi, ki jih vlade navedejo za umik določene vsebine, so obrekovanje, zasebnost in varnost. Vlade po vsem svetu so zahtevale umik 1.789-krat, samo v zadnjih šestih mesecih prejšnjega leta več kot tisočkrat.

Turčija je letos zahtevala umik 501-krat. Vsebina se je nanašala na prvega turškega predsednika  Mustafo Kemala Atatürka ter na trenutne vladne aktivnosti in vsebine nacionalne varnosti. Druge vlade so se osredotočile na pornografijo, sovražni govor in avtorske pravice.

A pri Googlu imajo svoje kriterije, ali se bo določena vsebina umaknila ali ne. Prošnja namreč mora biti specifična, mora se nanašati na točno določeno spletno stran in mora seveda priti s strani oblasti. V Veliki Britaniji je na primer policija podala prošnjo za umik 14 zadetkov, ki so peljali na strani, kjer naj bi kritizirali policijo. Google vsebine ni umaknil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.