Svet
211 ogledov

Katerih sedem ljudi bo naslednjih pet let vladalo Kitajski

Xi Jinping Profimedia
Na Kitajskem se danes zaključuje XX. kongres kitajske komunistične partije, na katerem so določili vodstvo in smernice za naslednjih pet let. Pričakuje se, da bodo delegati Xi Jinpingu že tretjič zapored podelili petletni mandat na čelu partije, do sprememb pa bi lahko prišlo na drugih vodilnih položajih v njegovem ožjem krogu.

Ena glavnih nalog kongresa je imenovanje centralnega komiteja, ki ga sestavlja približno 200 delegatov. Njegovo jedro predstavlja 25-članski politbiro, moč pa je nadalje centralizirana v stalnem komiteju znotraj politbiroja, ki ima trenutno sedem članov.

Partija naj bi danes predvidoma predstavila novi centralni komite, na prvem plenarnem zasedanju komiteja v nedeljo pa bo objavljena sestava novega politbiroja in stalnega komiteja.

Člani tega najvišjega organa bodo oznanjeni po vrstnem redu - prvi bo generalni sekretar, kar bo skoraj zagotovo še tretjič postal Xi Jinping. Naslednji bo novi premier, ki bo zamenjal Li Keqianga, ki se je nedavno upokojil.

Kot potencialna naslednika se omenjata bolj liberalno usmerjeni Wang Yang in Hu Chunhua, varovanec nekdanjega predsednika Hu Jintaa. Vendar ne gre pričakovati, da bi imenovanje katerega od njiju pomenilo kakršen koli izziv za Xija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stalnemu komiteju bi se lahko pridružili še štirje Xijevi zvesti zavezniki, verjetni kandidati so trije regijski vodje partije in vodja Xijevega štaba, navaja AFP. Pričakovati je tudi, da bo Xi na naslednjem ljudskem kongresu, ki bo potekal marca, uradno potrjen še za predsednika Kitajske.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.