Svet
12 ogledov

Kaže na izstop Britancev iz EU

Brexit EPA
Kot kaže po preštetih glasovih iz 302 od 382 volilnih okrožij so se Britanci na četrtkovem referendumu odločili za izstop iz Evropske unije. Po delno preštetih izidih je za izstop zaenkrat glasovalo 52 odstotka volilnih upravičencev.

Eden glavnih zagovornikov odhoda iz unije, vodja evroskeptične stranke Ukip Nigel Farage je izjavil, da je vse bolj prepričan v zmago. "Zdaj si upam sanjati, da zarja prihaja v neodvisno Veliko Britanijo," je zapisal na Twiterju.

"Če so napovedi prave, bo to zmaga za prave ljudi, zmaga za običajne ljudi, zmaga za dostojne ljudi," je kasneje dejal na zabavi zagovornikov brexita v Westminstru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Upam, da bo ta zmaga spravila na kolena ta propadli projekt in nas vodila v Evropo suverenih držav," je dejal in požel velik aplavz. "Znebimo se zastave, himne, Bruslja in vsega, kar je šlo narobe (...) naj se 23. junij zapiše v zgodovino kot naš dan neodvisnosti," je dodal.

Dosedanji rezultati zgodovinskega referenduma kažejo, da so bili Britanci zelo razdeljeni glede vprašanja članstva v EU. Medtem ko so prebivalci Londona in Škotske glasovali za obstanek v uniji, sta Wales in večji del Anglije, zlasti na severu, podprla brexit.

Bo Cameron odstopil?

Britanski medijski hiši BBC in Sky News sta napovedali zmago zagovornikov odhoda iz EU.

Britance so očitno preprečile obljube, da bodo znova prevzeli nadzor nad lastno usodo in sami upravljali z migracijami, če bodo podprli izstop iz povezave 28 držav. Njihova odločitev bo gotovo obudila strahove pred učinkom domin v evroskeptičnih državah članicah, kar bi lahko še dodatno ogrozilo trdnost unije, ki se že tako spopada z gospodarsko in begunsko krizo.

Britanski premier David Cameron, ki je poskušal Britance prepričati, naj glasujejo za obstanek v EU, bo zdaj gotovo pod velikim pritiskom, naj odstopi. Na položaju bi ga lahko nasledil bivši londonski župan Boris Johnson, Cameronov tekmec iz konservativne stranke, ki je vodil kampanjo za izstop iz EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.