Svet
7 ogledov

Kaže nam na dobro poletje

Sončenje ob obali Barbara Milavec
Poletna sezona je tu. Dosedanji rezultati so spodbudni, napovedi obetavne. Najbolj računamo na turiste iz Rusije, Italije in Nemčije.

Prejšnji teden je v samo treh dneh čez Slovenijo v hrvaško Istro vstopilo 92 tisoč ljudi, največ Slovencev, Nemcev in Italijanov. Čeprav gredo številni turisti le mimo nas na Hrvaško, pa letos tudi v Sloveniji beležimo porast obiska. Do maja so v primerjavi z lani zabeležili za kar osem odstotkov večji porast prihodkov z naslova turistov.

"Glede na pozitivne trende na strani prihodov in prenočitev domačih in tujih turistov v prvih štirih mesecih letošnjega leta pričakujemo obetavno poletno sezono," ob tem pravijo na Slovenski turistični organizaciji. V Ljubljani in na Bledu pričakujejo okoli petodstotni, v Mariboru (na Pohorju) pa okoli triodstotni porast nočitev.

Zdravilišča so v prvi polovici leta zabeležila šest odstotkov več nočitev, poleti pa računajo predvsem na Ruse, Italijane in Nemce. Tradicionalno je v glavni turistični sezoni največ prenočitev zabeleženih v gorskih, zdraviliških in obmorskih občinah.

Turisti sicer povprečno na dan pri nas porabijo 119 evrov; rekorderji so Italijani s 154, najbolj skopi pa Avstrijci s 103 evri. Nemci dajo povprečno 111, državljani nekdanje Jugoslavije 115, turisti iz zahodnoevropskih držav 111, turisti iz vzhodnoevropskih držav pa 112 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.