Svet
74 ogledov

Kazen do 2.500 evrov, če otrok ne bo cepljen

slovenija 20.11.13. cepljenje, foto: shutterstock Shutterstock
Starše bodo čakale visoke denarne kazni, če ne bodo cepili otrok.

Nemški minister za zdravje Hermann Gröhe je prepričan, da je ukrep nujen zaradi epidemije ošpic, ki se je pojavila. Iz Essna poročajo o smrti matere treh otrok, ki je umrla zaradi ošpic. 

Nemške oblasti so zato pripravile kazni za starše, ki ne bodo cepili svojih otrok. Kazen naj bi znašala tudi do 2500 evrov. Vlada od vrtcev pričakuje, da bodo javljali, kateri starši ne morejo dokazati, da so bili otroci cepljeni. Če otrok ne bo cepljen, ga bodo lahko v vrtcu tudi zavrnili. Zakon naj bi sprejeli prihodnji mesec. 

V Italiji so zaradi porasta obolelih z ošpicami že uvedli obvezno cepljenje za šoloobvezne otroke. Takšno odločitev so sprejeli zaradi naraščanja števila obolelih za ošpicami. V Italiji so od začetka leta zabeležili že 2395 primerov ošpic, kar je šestkrat več kot v enakem obdobju lani.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 6
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:21 28.maj 2017.

    Cepiš in greš na počitnice,kaj ti ni jasno,pa nujno cepljenje je nujno in brez bemtenja prosim

  • Žurnalček 17:53 27.maj 2017.

    Če tale država ni fuknjena pol jaz nisem zdrav ! Kaznovati starša pomeni finančno kaznovati PREDVSEM OTROKA , kajti otrok bi za ta denar , ničesar kriv , lahko šel na ohoho počitnice ! Kako nekoga na ministrstvu ni sram ...prikaži več , da je sploh sprejel takšen predlog in ga nato še uzakonil ! Gluponja glupi , nisi vreden , da čuvaš ovce , ne pa da v LJ predlagaš zakone ! Edini ukrep bi moral biti ugotovitev " zanemarjanje otroka " in s tem povezani ukrepi CSD . Se pravi hitri odvzem otroka in cepljenje , ter nato vrnitev staršem ! 1

  • Peter Žurej 22:41 26.maj 2017.

    Farmacevtski lobisti so v Berlinu odlično opravili svoje delo, po tem ko so morali zdravniki pospešeno prijavljati vsak primer "ošpic" brez testiranja. Testa namreč nimajo, saj ga Robert Koch Institut lani ni uspel dostaviti na zvezno sodišče, kjer se ...prikaži več je sodba potem končala v prid stranki, ki je trdila da nimajo dokazov za ošpice.