Svet
16 ogledov

Kazen za Breivika znana do konca poletja

breivik Reuters
Na današnjem sojenju norveškemu desničarskemu množičnemu morilcu Andersu Breiviku je le-ta predstavil, kot pravi, svoje izkušnje iz otroštva, ki so oblikovale njegov ​​odnos do muslimanov.

Pri sedmih letih je prijateljev oče, sicer turškega rodu, uničil njegovo kolo, ker ga je užalil. Anders Behring Breivik prav tako trdi, da ga je pri 15 udaril pakistanski voznik ter da je enemu njegovih prijateljev "grozila" skupina mladih Albancev s Kosova, medtem ko je čakal na tramvaj, poroča news.sky.com. Dejal je tudi, da je slišal, da so mlajšo sestro enega njegovih prijateljev poškodovali z nožem – o incidentu sicer ni vedel nič, vendar kljub temu krivi muslimane. "Ti dogodki vsak posebej niso tako resni," je Breivik rekel sodišču in dodal, da so skupaj prispevali k oblikovanju njegovih pogledov na muslimane.

Na sodnikovo vprašanje, ali ni imel nobenih pozitivnih izkušenj z muslimani, je Breivik odgovoril: "Dobra stvar pri muslimanih je, da so zelo zvesti."

Dva datuma iz varnostnih razlogov

Sodišče v Oslu, kjer poteka proces, je sporočilo, da je sodbo mogoče pričakovati bodisi 20. julija bodisi 24. avgusta. Sodišče je na svoji spletni strani še pojasnilo, da je dva možna datuma odločitve sporočilo iz varnostnih razlogov.

Triintridesetletni Breivik je julija lani v napadih v Oslu in na otoku Utoya ubil skupno 77 ljudi. Sojenje se je začelo 16. aprila in naj bi se končalo 22. junija. Obtožen je terorizma in naklepnih umorov. Če ga bo sodišče spoznalo za duševno zdravega in s tem kazensko odgovornega, mu grozi najvišja, 21-letna zaporna kazen, pa tudi možnost njenega podaljšanja, če bi oblasti ocenile, da je še vedno nevaren za družbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.