Svet
21 ogledov

Kazen za nestrpno baptistično cerkev

Žurnal24 main
Porota v ameriški zvezni državi Maryland je skrajni baptistični cerkvi iz Kansasa zaradi nestrpnosti odmerila plačilo skoraj 11 milijonov dolarjev kazni.

Porota v ameriški zvezni državi Maryland je v sredo, 31.oktobra, skrajni baptistični cerkvi iz Kansasa odmerila plačilo skoraj 11 milijonov dolarjev kazni. Kazen je bila posledica demonstacij njihovih članov marca leta 2006 na pogrebu padlega vojaka. Zastopali so prepričanje, da ameriški vojaki umirajo, ker ZDA tolerirajo homoseksualnost.
Baptistična cerkev je sicer predvsem družinsko podjetje prečastitega Freda Phelpsa, ki v zadnjih letih leta intenzivno demonstrira na pogrebih ameriških vojakov.

Pripadniki baptistične cerkve Westboro iz Kansasa ponavadi pridejo na pogreb s transparenti, na katerih piše, da bog ne mara ZDA. © AFP

 
Pripadniki baptistične cerkve Westboro iz Kansasa ponavadi pridejo na pogreb s transparenti, na katerih piše, da bog ne mara ZDA, ker prenašajo homoseksualce. Demonstracije spremljajo vzkliki, da je smrt vojakov zaradi spolne usmerjenosti zaslužena. Potrebno je tudi omeniti, da proti samim vojnam Phelpsovi verniki ne nasprotujejo. Naložena denarna globa bo sedaj za nekaj časa preusmerila pozornost k zbiranju denarja, zna pa se zgoditi, da bo cerkev zaprla vrata in šla v stečaj, Phelps pa bo ustanovil novo cerkev s podobno motivacijo.

V Marylandu je Phelpsovo cerkev tožil Albert Snyder , oče padlega vojaka Matthewa Snyderja , ker so mu povzročili dodatne hude čustvene bolečine. Odločitev porote je bila kazen v višini 2,9 milijona dolarjev splošne odškodnine, šest milijonov dolarjev kazni in dva milijona dolarjev odškodnine posebej za čustvene bolečine. Snyderjev odvetnik je poroto še pred odločitvijo naprosil, naj Phelpsovi cerkvi jasno sporoči, da s svojimi dejanji in nestrpnim izražanjem nima kaj iskati v Marylandu.

Argumenti na strani odvetnikov cerkve so bili, da je pravica do izražanja in vere zagotovljena s 1. amandmajem k ameriški ustavi, ne glede na vsebino. Sicer nekaj ameriških zveznih držav prepoveduje demonstracije na pogrebih, zvezni zakon pa to prepoveduje na zveznih pokopališčih. Na koncu velja še omeniti, da je Snyderjeva tožba prva tovrstna zasebna tožba, ki je bila na sodišču uspešna.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.