Svet
858 ogledov

Kazen za tistega, ki uporablja neveljavno OI

hrvaška osebna izkaznica mup.hr
Na Hrvaškem državljani plačajo kazen, če zamudijo pri zahtevi po novi osebni izkaznici.

Potem ko so hrvaški mediji sprva poročali, da lahko posameznika doleti kazen v višini tri tisoč kun (394 evrov), če osebne izkaznice, ki poteče, ne podaljša v roku 15 dni, se je oglasilo notranje ministrstvo (MUP) in podalo podrobnejša pojasnila. Kaznovani bodo po njihovih navedbah tisti, ki ne smejo uporabljati osebne izkaznice, med razlogi za uporabo pa je neveljavnost. Kaznovani pa ne bodo tisti, ki tudi po 15 dneh od pretečene osebne izkaznice ne bodo vložili zahteve po novi, temveč tiste osebe, ki bodo neveljavno izkaznico uporabljale v pravnem prometu.

Pojavila so se namreč poročanja, če bodo hrvaški državljani zahtevo po novi osebni izkaznici podali po iztečenem roku, jih bo uslužbenec na okencu prijavil policistu, slednji pa jim bo napisal kazen, ki jo morajo plačati v osmih dneh. Šele po plačani kazni bodo državljani lahko dali zahtevo za novo osebno izkaznico.

Iz policije so pojasnili, da se osebna izkaznica ne sme uporabljati, niti če so se spremenili osebni podatki ali prebivališče, niti če fotografija ni več primerna, če je osebna izkaznica poškodovana ali iz kateregakoli razloga ne služi več namenu.

Izrek kazni je v skladu z zakonom o osebnih izkaznicah, v Pulju pa so že prvi dan ob veljavi zakona izdali deset kazni, je poročal hrvaški radio.

V Sloveniji omenjene kazni ni

Pri nas vas tovrstna kazen ne bo doletela. Osebna izkaznica v Sloveniji namreč ni obvezna, če ima polnoletni državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji druge veljavne javne listine, opremljene s fotografijo (npr. potni list ali drugi dokumenti). Če državljanu osebna izkaznica poteče, je ne sme več uporabljati, imeti pa mora drugo veljavno listino, s katero se lahko identificira.

Komentarjev 1
  • zztop 16:44 24.september 2013.

    Škoda , da tega zakona nimamo v Sloveniji. Bi se šli lahk zopet mal kurč..ve izbrisane.