Svet
6 ogledov

Kazen zaradi zanikanja holokavsta

Williamson ni bil prisoten na sodišču. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Britanski škof Richard Williamson bo moral zaradi zanikanja holokavsta plačati 10 tisoč evrov kazni.

Kot je utemeljilo nemško sodišče v Regensburgu, je škof v pogovoru za švedsko televizijo spodbujal sovraštvo med rasami. "Izjave obtoženega predstavljajo zanikanje dejanj nacističnega režima," je ob razsodbi dejala sodnica Karin Frahm. Kot je dodala, bi moral Williamson predvideti, da bodo njegove izjave pritegnile pozornost.

Škof, ki pripada kontroverzni Bratovščini sv. Pija X., je lani v pogovoru za švedsko televizijo zatrdil, da nacisti niso izvedli genocida nad Judi, da plinskih celic ni bilo in da je bilo v času Hitlerjevega režima ubitih od 200 do 300 tisoč Judov, ne pa šest milijonov.

Zaradi spornih izjav, ki so sprožile burne odzive, so Williamsona v Nemčiji že lani kaznovali z 12 tisoč evri denarne kazni. Ker jih ni želel plačati, so proti njemu sprožili sodni postopek. Škofov zagovornik je sicer zahteval pomilostitev obtoženega, češ da svojih izjav ni izrekel namerno, temveč brez premisleka, saj ni vedel, da ga bo novinar spraševal o holokavstu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.