Svet
8 ogledov

Kazensko ovadili papeža

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Dva odvetnika sta vložila kazensko ovadbo zoper papeža Benedikta XVI. Obtožujeta ga zločinov proti človečnosti.

Odvetnika Gert-Joachim Hetzer in Christian Sailer sta vložila kazensko ovadbo zoper papeža Benedikta XVI. Menita, da je kriv hudih zločinov nad otroci zaradi spolnih zlorab in številnih smrti Afričanov zaradi prepovedi kondomov, poroča index.hr.

Obtožnica je sestavljena v obliki knjige Primer papež, ki jo je na Hrvaškem objavilo Združenje David.

Najbolj zanimiv je tretji del obtožnice, kjer papeža obtožujejo širjenja kriminala katoliških duhovnikov. Kljub temu avtorji poročila ugotavljajo, da se Benedikt XVI. v javnosti kaže kot pobožen cerkveni voditelj, ki se opravičuje žrtvam in želi preprečiti nadaljnja kazniva dejanja. "Dejstvo je, da deluje kot brezčutnež, ki spodbuja storilce kaznivih dejanj na račun svojih žrtev in s tem nove zločine," pišejo avtorji kazenskih ovadb.

V prijavi avtorji opozarjajo na primere tisočih katoliških duhovnikov v zadnjih desetletjih, ki so spolno zlorabili in posilili več deset tisoč otrok in mladih. Obtožbe ponazarjajo z grozljivimi primeri zlorab, ki so jih zakrivili katoliški duhovniki v ZDA, na Irskem, v Nemčiji, Avstraliji, Kanadi in Afriki.    

Škofe poziva, naj prisluhnejo domnevnim žrtvam zlorab in njihovim družinam ter pokažejo "zavezanost njihovi duhovni in psihološki podpori".

Navodila škofom
Na drugi strani pa je Vatikan sporočil, da je škofom izdal navodila za ravnanje v primerih spolnih zlorab mladoletnikov, v skladu s katerimi morajo storilce prijaviti civilnim oblastem. Pismo s priporočili je škofom po vsem svetu v preteklih dneh poslala kongregacija za doktrino vere, ki se ukvarja s tovrstnimi vprašanji.

Navodila so tako odgovor Vatikana na razkritje številnih primerov spolnih zlorab mladoletnikov po vsem svetu, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki in drugi predstavniki klera.

Med drugim uvajajo tudi pospešitev postopka odstavitve duhovnikov v primeru spolnih zlorab, odpirajo vrata cerkvenih sodišč v postopkih zaradi spolnih zlorab za nečlane duhovščine, podaljšujejo zastaralne roke za spolne zlorabe z deset na 20 let, posedovanje otroške pornografije pa označujejo za "hud zločin".

Skupine, ki zastopajo žrtve katoliških duhovnikov, so navodila že označila za nezadostna, saj naj bi z njimi omogočili, da duhovniki, ki so že zlorabili otroke, nenadzorovano nadaljujejo svoje delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.