Svet
0 ogledov

Kazni za razlike v plačah

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Francoska vlada je napovedala, da bo kaznovala delodajalce, ki ženske na istem delovnem mestu plačujejo manj kot moške.

Francoska vlada je napovedala, da bo v okviru pokojninske reforme spremenila zakonodajo tako, da bo kaznovala družbe, v katerih ženske za isto delo prejemajo manjšo plačilo od moških kolegov.

Minister za delo Eric Woeth, ki je minuli teden z napovedano reformo izval splošno stavko, je zavrnil kritike o diskirminaciji žensk, ki naj bi jih napovedana reforma silila, da delajo dlje kot moški, da bi si pridobile potrebna leta za zagotovljeno plačilo prispevkov za socialno varnost. "Ko gre za ženske, ni problem število let, problem je, da so plače žensk na istem delovnem mestu nižje od plač moških," je povedal za radio Evrope 1. "To je žalitev za demokracijo in socialni model." Kot je napovedal, so se odločili, da bodo kaznovali družbe, ki bodo delale razliko v plačah moških in žensk za več kot en odstotek.

Francoski sindikati so zaradi napovedane reforme minuli torek organizirali nacionalne proteste  in za 27. september napovedale nov protest, če se vlada ne bo odločila za umik spornih ukrepov. Vlada predsednika Nicolasa Sarkozyja je zavrnila možnost, da bi upokojitveno starost znižala, Woerth pa je trditev sindikatov  in opozicijskih socialistov, da bi se ji lahko izognili, označil za zavajanje. "Francozi vedo, da moramo reformirati pokojninski sistem," je povedal Woerth za Europe 1. "Sindikati pravijo, da bi morali reformirati pokojnine brez zvišanja starosti upokojevanja, a nikjer na svetu tega ne delajo."

Woerthova obramba reforme sicer šepa zaradi preiskave o njegovi domnevni vpletenosti v nezakonito financiranje predsedniške kampanje. V nedeljo je še enkrat zanikal vpletenost in povedal, da ne namerava odstopiti, kot zahtevajo sinikati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.