Svet
23 ogledov

Kaznovali muslimanske karikature

(Foto: www.vosizneias.com) Žurnal24 main
Nizozemska muslimanska umetniška skupina mora plačati 2.500 evrov kazni zaradi sovražnega govora, ker je na svoji spletni strani objavila karikaturo, ki trivializira holokavst.

Okrožno sodišče v nizozemskem Arnhemu je razveljavilo odločitev nižjega sodišča in razsodilo, da je muslimanska umetniška skupina Arab European League's (AEL) po nepotrebnem ravnala žaljivo in s tem razširjala sovražni govor. Naložilo ji je plačilo globe v višini 2.500 evrov, poleg tega pa ji je zagozilo a prepovedjo delovanja, če bi v dveh letih sovražni govor ponovila.

Sporna karikatura prikazuje dvojico v zaporu Auschwitz, ki stoji ob truplih. "Mislim, da niso Judje," pravi eden. Drugi odgovori: "Nekako moramo priti do številke 6.000 000." Med holokavstom je bilo ubitih šest milijonov judov.

Nizozemska skupina muslimanskih umetnikov je sliko objavila leta 2006, potem ko je nizozemski časnik objavil sporne karikature preroka Mohameda, ki so razburile številne muslimane po vsem svetu. V svoji obrambi je povedala, da niso imeli namena buditi dvome v holokavst, ampak le osvetliti dvojne standarde svobode govora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.