Svet
50 ogledov

"Kaznujte stranke, ne prostitutk"

prostitutka prostitucija Shutterstock
Neobvezujoča resolucija, ki so jo sprejeli evropski poslanci, se zavzema za to, da bi se države Evropske unije proti prostituciji borile s kaznovanjem strank in ne prostitutk.

Resolucija poudarja, da prostitucija, tudi če je prostovoljna, krši človekovo dostojanstvo in pravice, zato poziva države članice k strategijam za zmanjšanje povpraševanja.

"Namesto legalizacije, ki se je na Nizozemskem in v Nemčiji izkazala za katastrofo, potrebujemo bolj uravnotežen pristop do prostitucije, ki kaznuje moške, ki ženska telesa obravnavajo kot dobrino, obenem pa ne kaznuje tistih, ki so bili prisiljeni v prostitucijo," je povedala evropska poslanka Mary Honeyball (S&D), avtorica neobvezujoče resolucije, ki jo je podprlo 343 poslancev, proti njej pa jih je glasovalo 139.

Predlagali nordijski model

Večina poslancev je prepričana, da je med učinkovitejšimi pristopi za boj proti prostituciji in trgovini z belim blagom tako imenovani nordijski model Švedske, Islandije in Norveške, so danes sporočili iz Evropskega parlamenta.

Glede na ta model je prostitucija kršitev človekovih pravic in oblika nasilja nad ženskami, zato kaznuje uporabnike spolnih storitev in ne ponudnike. Resolucija sicer države članice poziva še k oblikovanju strategij, ki bi prostitutkam olajšale opustitev tega poklica in pripomogle k iskanju alternativnega zaslužka.

"Kazenska odgovornost za tiste, ki kupujejo"

Resolucijo je odločno podprla tudi evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš (S&D/SD). "Države članice ne bi smele kriminalizirati prostituiranih oseb, temveč jim zagotoviti dostop do socialne varnosti ter oblikovati programe, ki bi jim pomagali pri opustitvi tega poklica," je danes sporočila Kleva Kekuševa. "Kazenska odgovornost bi morala biti pripisana tistim, ki spolne storitve kupujejo, in ne tistim, ki jih prodajajo," je zatrdila poslanka.

"Zavedati se moramo, da je prostitucija oblika nasilja nad ženskami. Če želimo Evropo, kjer imajo ženske enake pravice kot moški in kjer se počutijo varne ter spoštovane, si moramo prizadevati za odpravo prostitucije in ustvariti okolje, v katerem kupovanje spolnih uslug ni sprejemljivo," je še zapisala Kleva Kekuševa.

Komentarjev 2
  • Skippy 04:51 27.februar 2014.

    A res hočemo živeti v Uniji, kjer ne bomo imeli svobodne možnosti razpolagati s svojim telesom? Prisilna prostitucija je povsod kazniva, če pa se nekdo hoče prostituirati, pa se naj država v to ne vtika. Sicer pa so nordijske neodvisne ...prikaži več organizacije v svojih raziskavah same opredelile nordijski model kot sfaliran. Če skriješ prostitucijo, ne pomeni, da je ni.

  • MZupan 00:29 27.februar 2014.

    Dejansko je prostitucija nadzorljiva, če je legalizirana. Prostitucija je nasilje nad osebami (ne samo nad ženskami, prostituirajo se tudi moški konec koncev) v primeru, če so le-te osebe prisiljene v prostitucijo. V kolikor je pa prostitucija prostovoljna, pa se ne ...prikaži več zdi, da bi bilo to nasilje.In še o kriminalizaciji "strank" in dekriminalizaciji oseb, ki se prostituirajo. V primeru, da ni ponudbe, po tem ne more biti povpraševanja in v primeru, da ni povpraševanja, tudi ni ponudbe. Torej, če se kriminalizirajo eni, naj se še drugi in obratno...