Svet
8 ogledov

Kdaj Grčiji denar?

Zaprte trgovine v grški prestolnici. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Finančni ministri držav v območju evra so se dogovorili, da bo Grčija tretji obrok posojil, načrtovan za december, preložen na januar. Rehn navedbe zanikal.

Avstrijski finančni minister Josef Pröll je že ob prihodu na srečanje finančnih ministrov dejal, da Avstrija ne bo posodila svojega dela tretjega obroka, ker Grčija po njeni oceni ni storila vsega, kar bi morala po dogovoru. V zameno za posojilo bi morala Grčija izvajati stroge varčevalne ukrepe.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je danes zanikal navedbe, da je tretji obrok posojil Grčiji preložen z decembra na januar prihodnje leto. "Odločitev o tretjem obroku bo sprejeta decembra, a dodelitev obroka je bila vedno načrtovana za januar, torej ni zamude," je pojasnil komisar.

Grčija bi v treh letih od držav v območju evra in Mednarodnega denarnega sklada dobila predvidoma 110 milijard evrov posojil. Maja je Grčija dobila prvih 20 milijard evrov, septembra pa še devet.

Irska (še) noče pomoči
Finančni ministri so sporočili, da so pripravljeni pomoč ponuditi tudi Irski, ki pa za pomoč še ni zaprosila. Mehanizem poroštev je po njihovih besedah lahko sprožen v petih do osmih delovnih dneh.

Irski je na pomoč pripravljena priskočiti tudi Velika Britanija, saj je po besedah britanskega ministra ureditev kriznih razmer na Irskem "v britanskem nacionalnem interesu".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.