Svet
6 ogledov

Kdaj in kakšen umik iz Iraka?

Ameriški vojaki naj bi se iz Iraka umaknili do leta 2011. Žurnal24 main
Poveljniki ameriške vojske se po naročilu novega ameriškega predsednika posvečajo izdelavi načrta za umik ameriških enot iz Iraka.
"Vojaške voditelje sem prosil, naj se lotijo dodatnega načrtovanja, potrebnega za izvršitev odgovornega vojaškega umika iz Iraka," je dejal Barack Obama. Umik ameriških čet iz Iraka je bil eden izmed glavnih poudarkov njegove predvolilne kampanje.

Iz Iraka do 2011?
Ameriški vojaki naj bi se iz Iraka umaknili do leta 2011. Vojaški poveljniki pa ne želijo govoriti o natančnem datumu, saj naj bi bil umik odvisen predvsem od doseženega napredka. Kljub temu so nakazali, da bi državo lahko zapustili do konca leta 2001 ali pa že prej.  Trenutno je v Iraku nameščenih 143.000 ameriških vojakov.

O Afganistanu tokrat nič
Na srečanju, na katerem so sodelovali najvišji poveljniki ameriške vojske, najvišji člani Obamove administracije in sveta za nacionalno varnost, kljub prvotnim načrtom niso razpravljali o razmerah v Afganistanu. Vojna v tej državi po Obamovih ocenah šepa ravno zaradi pretiranega in zgrešenega osredotočanja na Irak.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.