Svet
64 ogledov

"Kdaj nam bo krdelo Judov dalo mir"

Heinrich Himmler
1/3
EPA
V Izraelu so odkrili več sto zasebnih pisem, zapisov in fotografij v lasti Heinricha Himmlerja, tesnega sodelavca nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja in vodje nacistične paravojaške SS.

Nemški časnik Die Welt je razkril vsebino zasebnih pisem Heinricha Himmlerja, gorečega antisemita, ki je igral ključno vlogo pri odstranjevanju nasprotnikov Adolfa Hitlerja in izvajanju holokavsta. Himmlerjevi osebni dokumenti so del zasebne zbirke v Tel Avivu, piše Die Welt, ki ima kopije teh dokumentov. Med njimi so predvsem Himmlerjeva pisma soprogi Margi med letoma 1927, šest let preden je na oblast v Nemčiji prišel Hitler, in 1945. Zadnje pismo pa je bilo napisano pet tednov, preden je Himmler 23. maja 1945 storil samomor, da bi se izognil sojenju, piše STA.

Die Welt je med drugim razkril, da so našli družinske fotografije, knjige z recepti in več kot 700 pisem, v katerih svojo ženo Margo naslavlja z "mojo sladko, ljubečo malo žensko." Nemški časnik namerava v prihodnjih izdajah objaviti še več vsebin teh pisem.

Z ženo delil sovraštvo do Judov

Več kot 70 let po koncu Tretjega rajha vsebine teh pisem ponujajo natančen vpogled v razmišljanje in zasebno življenje Himmlerja, hkrati pa dokazujejo, kako goreč antisemit je bil tudi v resnici. S svojo ženo je delil tudi sovraštvo do Judov; oba sta zanje uporabljala slabšalnice. V pismu 21. junija 1928 je Margi zapisal: "Ne bodi jezna zaradi teh Judov, moja ljuba, ljuba žena, ko bi ti vsaj znal pomagati." Deset let kasneje, 14. novembra 1938 je Margo zapisala: "Ti Judje, kdaj nas bo to krdelo pustilo pri miru, da bomo končno lahko spet uživali v svojih življenjih."

Pisma razkrivajo tudi, da je Himmler svojo družino redno zalagal s čokolado in sirom, medtem ko se je ostalo prebivalstvo komaj preživljalo iz dneva v dan. Maja 1942 je svoji ženi in hčerki iz Nizozemske prinesel sveže sadje, zelenjavo in 150 tulipanov, "obrezanih, dvobarvnih, enobarvnih, kakršnih tukaj ne moreta videti," je še zapisano v dokumentih.

Pristnost pisem in dokumentov je že potrdil nemški nacionalni arhiv. Čeprav razkrivajo Himmlerjevo osebno življenje, pa dokumenti po pisanju Die Welta, "ne spremenijo splošne podobe grozovite nacistične diktature".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.