Svet
8271 ogledov

Kdo bo delal? Bodo pridelki kar ostali na poljih?

Sadje in zelenjava
Potrebujejo vsaj sto tisoč sezonskih delavcev.

Italijansko kmetijstvo potrebuje vsaj 100.000 sezonskih delavcev za poletno obiranje sadja in zelenjave, opozarja italijansko kmetijsko združenje Coldiretti. Ob tem pritiska na vlado Maria Draghija in zahteva več dovoljenj za priseljevanje tujih delavcev, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. "Kmetije potrebujejo delovno silo. Od Trentina do Sicilije so se razmere močno poslabšale in obstaja resnična nevarnost, da bomo izgubili proizvode, ki so zdaj dozoreli na poljih," opozarjajo v združenju kmetov.

Lani je Italija izdala 69.000 dovoljenj za vstop delavcem iz držav, ki niso članice EU, od tega 42.000 za kmetijstvo, vendar v združenju poudarjajo, da to ne pokriva potreb italijanskega kmetijstva. V Coldiretti so mnenja, da je tuja delovna sila za italijansko kmetijstvo nujno potrebna. Vsak četrti kmetijski proizvod v Italiji pridelajo tuji delavci. Italija večinoma uporablja začasne delavce iz tujine, ki vsako leto prečkajo mejo za sezonsko delo in se nato vrnejo v domovino, navaja APA.

A po mnenju združenja bi bilo treba tudi prejemnikom socialne pomoči, študentom in upokojencem omogočiti začasno delo v kmetijstvu. To bi po oceni združenja zahtevalo načrt poklicnega usposabljanja, ukrepe za zmanjšanje birokracije in omejitve stroškov dela.

Pomanjkanje osebja poleg kmetov občutijo tudi v turizmu in gostinstvu. V storitvenem sektorju se išče okoli 390.000 oseb, vendar imajo podjetja v 40 odstotkih primerov težave pri iskanju potrebnega osebja.

"Zaradi pandemije gostinstvo in turizem nista mogla zagotoviti minimalne stabilnosti, ki je obstajala prej, zato so delavci iskali nekaj drugega. Zaposlili so se kot kurirji, gradbeni delavci, skladiščniki in vozniki," je po poročanju APA pojasnil predsednik združenja hotelirjev Federalberghi na Sardiniji Paolo Manca.

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes Slovenija Zaposleni precej na boljšem ali pa na slabšem, odvisno od višine plače

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • kapibara1 13:11 04.junij 2022.

    100% jih imajo dovolj na borzi dela al pa ostale, ki porejemajo državneo denarno pomoč- tudi pri nas

  • Avatar luckyss
    luckysss 12:16 04.junij 2022.

    Kaj je premalo migrantov preplavalo "Sredozemlje" ?!.....Ukrajinci seveda tega ne bodo počeli, onim ni treba...Oni so Übermensch....

  • rd2dmk2 09:19 04.junij 2022.

    notri v članku je tale stavek : treba bi bilo ponuditi možnost nezaposlenim začasno delo v kmetijstu. JUHUHU. bravo. in še naprej : je treba organizirat izobraževanje ! o marija sveta pomagavka. kdo pa naredi izobraževanje za doktorje znanosti iz ...prikaži več tujine da pridejo pobirat solato, breskve, češnje , itd. plačajte kot je treba, ne pa da samo dvigate cene in služite. boste raje pridelek vrgli v smeti in zahtevali neke odškodnine, kot pa da bi dobro plačali svoje ( sokrajane, sodržavljane ).