Svet
5 ogledov

"Kdo bo odstranjeval trupla?"

Zaradi kolere je umrlo že več kot 800 ljudi. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Zdravstveni delavci so zaskrbljeni zaradi hitrega naraščanja števila obolelih na obronkih prestolnice Port-au-Prince. V petih dneh se je število ljudi, ki imajo kolero povzpelo s 30 na 216.

Vodja ekipe Zdravniki brez meja, ki trenutno delajo na Haitiju, Stefano Zannini opozarja, da njegovo osebje opaža do sedemkrat več okuženih v primerjavi s situacijo pred tremi dnevi. "Trend je izredno, izredno zaskrbljujoč. Nismo še dosegli vrhunca, a lahko se zgodi, da bo to naslednji teden,“ je dejal.

Okuženih več kot 12 tisoč
Število mrtvih zaradi kolere je že preseglo številko 800, po podatkih Združenih narodov pa se je število okuženih povzpelo nad dvanajst tisoč. Epidemiologi predvidevajo, da bi lahko izbruh bolezni trajal več mesecev, kar predstavlja nevarnost za skoraj deset milijonski narod, saj niso imuni na kolero.

Na Haitiju lahko pride do enega najhujših izbruhov te bolezni v zadnjih sto letih, opozarja ZN. V prihodnjih dvanajstih mesecih tako pričakujejo, da bo zbolelo 200 tisoč ljudi.

Simptomi
Kolera je akutna, bakterijska bolezen, katere vir je okužena pitna voda. Simptomi bolezni so lahko blagi ali celo neobstoječi. Težjo obliko bolezni spremlja močna diareja, bruhanje, krči v nogah, kar lahko povzroči hitro izgubo tekočine in vodi v dehidracijo, šok in na koncu smrt.

Zmanjkuje sredstev
Iz dneva v dan je na prizadeto območje treba dostaviti vedno več pomoči, zaradi česar so Združeni narodi mednarodno skupnost že prosili za finančno pomoč. Brez finančne injekcije v višini 117, 5 milijona evrov se ne bodo mogli zoperstaviti epidemiji.

Najbolj zaskrbljujoče je stanje v šotorskih naseljih v Port-au-Princeu, v katerih je naseljenih več kot dvesto tisoč ljudi, ki jih je prizadel januarski potres. Kolera bi se namreč lahko zelo hitro širila ravno v teh naseljih, kjer imajo težave s higieno in čisto pitno vodo.

Zannini je spomnil, da kolera ni samo zdravstveni problem, ampak tudi logistični. Ni samo vprašanje donacij ali večjega števila zdravnikov na prizadetem območju. Kdo bo dobavil čisto pitno vodo? Kdo bo poskrbel za primerno očiščene sanitarije? Kdo bo odstranjeval odpadke? Pomembno vprašanje je tudi, kdo bo odstranjeval trupla. "Ne gre samo za darovanje denarja,“ opozarja Zannini. "Gre za konkretna dejanja.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.