Svet
27 ogledov

Kdo je Aleksis Cipras

Aleksis Cipras EPA
Grška desna stranka Neodvisni Grki se je z vodjo zmagovalke nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev v Grčiji, levičarske Sirize, Aleksisom Ciprasom danes dogovorila za oblikovanje vlade. Ciprasu bo predsednik Karolos Papuljas že danes ob 15. uri uradno podelil mandat za oblikovanje vlade. Kdo je mandatar?

V tednih predvolilne kmapanje je bilo pogosto zastavljeno vprašanje, ali bo vodja grške Sirize sploh kdaj nadel kravato. "Nikoli. Konec koncev je nisem nosil niti pred papežem," je odgovoril novi grški mandatar Aleksis Cipras.

S 40-timi leti postaja najmlajši grški premier. Kot piše britanski The Guardian, gre za nekonformista v vseh pogledih.

Ni znal angleščine

Cipras je diplomiral na tehnični fakulteti, politikom se je začel prvenstveno ukvarjati zaradi nezadovoljstva s sistemom, v katerem je živel. Njegova družina ni nikoli potovala izven Grčije, sam ni znal angleščine. Jezika se je naučil sam v svojih tridesetih letih, ko je bral učbenike v angleščini.

Več kot 20 let je že zvest svoji srednješolski ljubezni. Aleksis Cipras in njegova Peristera sta bila vodja srednješolskega uporniškega gibanja; s somišljeniki so se za nekaj mesecev celo zabarikadirali v svoji gimnaziji.

Par se nikoli ni poročil, ima pa dva sinova. Mlajšega sta poimenovala Ernesto, ime je dobil po argentinskem revolucionarju Che Guevari. Peristera, inženirka elektrotehnike, ki poučuje na fakulteti, medijske pozornosti ne želi.

Adut, ki bo pretresal

Potem ko je včeraj oddal svoj glas na volitvah, je Cipras poudaril, da je prihodnost vseh v Evropi v demokraciji, solidarnosti in sodelovanju. "Grčija si mora povrniti dostojanstvo," je poudaril Cipras. The Guardian pri tem piše, da lahko Evropska unija, Evropska centralna banka, Mednarodni denarni sklad lahko pričakujejo rokovanje z zmagovalcem, vendar hkrati tudi njegove udarce. NJegova mešanica drznosti in karizme je očitno glavni adut, ki bo pretresel celo Evropo.

Komentarjev 3
  • astibo8020 15:32 28.januar 2015.

    Grki imajo enostavno dovolj, zakaj bi morali vsi plačevati za pogoltnost tistih, ki so te kredite jemali, konec koncev večina Grkov ni imela vpliva na to. Zadeva je zelo podobna naši, vse je nujno, če se ne bomo zadolževali bo ...prikaži več sistem od katerega imajo le nekateri koristi riknil, plačevali bomo pa vsi, ne glede, kdo je kriv za stanje ali kaj in vsi bi ostali pri koritu še na mnoga leta. Tako pač ne gre in tudi pri nas se bomo začeli spraševati do kdaj bomo plačevali, čeprav nismo sodelovali v lastninjenju, nismo razprodajali državnega premoženja......, plačevali bomo pa v nedogled.

  • Ferluci 18:08 26.januar 2015.

    Vse je res, kar praviš. Sicer imajo jajca in možgane, samo domicilna lokacija je zamenjana.

  • jons 16:48 26.januar 2015.

    Težko razumem, da se pri nas nekateri veselijo razpleta v Grčiji. Pravijo, da imajo Grki j.jca. Ja, seveda jih imajo, samo na čigav račun? Tudi moj in tvoj!To je tako kot bi jaz nekomu posodil večjo vsoto denarja, ...prikaži več ker bi mi le ta sveto obljubil, da sedaj ne bo več živel razsipno. Nakar bi se ta oseba spomnila, da mi denarja pač ne bo vrnila, ker ne misli več živeti varčno in ima vso pravico, da si stvari privošči kot mu paše.Jaz bi mu pa na koncu še ploskal, da ima res j.jca, da udari po mizi in se postavi zase. Pa ko j.be tist denar, ki sem mu ga posodil, j.jca so važna.