Svet
12 ogledov

Kdo je cenzuriral Sadamovo izpoved?

Sadam Husein je bil v vsaj v zadnjih letih svojega življenja precej veren (fotog Žurnal24 main
V ZDA je veliko prahu dvignila objava protokola zaslišanj nekdanjega iraškega samodržca Sadama Huseina. Najbolj občutljivi deli protokolov so bili zmanipulirani.

Kot smo že poročali, so v javnost prišli zasliševalni protokoli ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), ki je med februarjem in junijem 2004 vodil pogovore z tedaj že nekdanjim iraškim državnikom Sadamom Huseinom. Protokoli so dostopni na spletni strani raziskovalnega inštituta Nacionalnega varnostnega arhiva (NSA).

 

Sadamova edina napaka

"Edina stvar, ki sem jo zagrešil med mojo vladavino, je, da sem konec osemdesetih let brez nadzora OZN uničil orožja za množično uničevanje," je dejal Sadam.

Bolj se je bal Irana kot ZDA
Glavna tema skupno 20 uradnih zaslišanj in petih neformalnih pogovorov z decembra 2003 aretiranim iraškim diktatorjem so bila seveda razvpita orožja za množično uničevanja, s katerimi je nekdanji ameriški predsednik George Bush leta 2003 opravičil ameriško vojaško ofenzivo na Irak. Sadam Husein je priznal, da je namerno ustvarjal vtis, da Irak razpolaga z orožjem za množično uničevanje, da bi se zaščitil predvsem pred Iranom in njegovimi "fanatičnimi" mulami. Obenem je priznal, da je podcenil namere ameriškega predsednika. Toda po osemletni vojni z Iranom (1980-1988) se je bal predvsem sosednje države na vzhodu. In sicer tako zelo, da je tvegal izgon inšpektorjev OZN iz države, da bi s tem prikril šibko oboroženost države.

Nič skupnega z Osamo
"Pri Bogu, če bi imel orožja za množično uničevanje, bi jih uporabil proti Američanom," je med drugim povedal Sadam. Kot je znano, je ameriški predsednik Bush kasneje neobstoj iraškega orožja pripisal slabemu delu ameriških obveščevalnih služb. Sadam je tudi zanikal nekdanje navedbe Busheve administracije, da je bil v stiku z zloglasnim Osamo Bin Ladnom: "Ne družita naju ne vizija prihodnosti ne vera."

Sicer je Sadam svojo trdoroko vladavino Iraku med letoma 1979 in 2003 ovrednotil zelo pozitivno. Posebej je izpostavil nacionalizacijo naftne industrije in doseženi socialni napredek v državi. Napovedal je, da se ga bodo prihodnje generacije spominjale kot pravičnega voditelja.

Sadam je tudi razbil z mitom, da je imel dvojnike: "To je filmska magija, ne realnost." Da ne bi postal tarča sovražnikov, ni skoraj nikoli komuniciral po telefonu, ampak prek kurirjev. Veliko se je tudi selil. Povedal je tudi, da je živel zelo preprosto. Ko so mu zasliševalci omenili njegove razkošne vile, je odvrnil, da so vile last iraškega naroda, sam pa da je živel v povsem preprostih hišah.

Skrivnosto zmanipuliran posnetek
Ob tem dodajmo, da ni možno razbrati vsebine pogovora, ki je potekal 1. maja 2004, saj je posnetek izmaličen. Po navedbah NSA je bila tema tega pogovora očitno zelo občutljiva, saj se je nanašala na odnose med ZDA in Irakom in vlogo Cie (Centralne obveščevalne agencije) pri vzponu Sadamove stranke Baas na oblast. Predstavnik FBI je za Washington Post povedal, da ne zna pojasniti, zakaj je vsebina posnetka motena.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.