Svet
41 ogledov

Kdo je “jihadi junior”?

Jihadi junior Youtube
Majhen deček, ki se je pojavil v najnovejšem posnetku usmrtitev Islamske države, v katerem govori, kako bodo džihadisti ubili nevernike, je sin Britanke, ki se je najprej versko spreobrnila, potem pa se pridružila Islamski državi.

Islamska država je ta konec tedna objavila novi brutalni posnetek, v katerem krvniki z britanskim naglasom ubijejo pet Britancev, ki naj bi vohunili znotraj vrst Islamske države. V enem izmed prizorov se na posnetku pojavi deček, ki ravno tako z britanskim naglasom govori, kako bodo pobili vse, ki niso muslimanske vere. Video nato prikazuje pet usmrtitev, vse so bile opravljene s strelom iz neposredne bližine.

Britanski mediji pišejo, da je dečku ime Isa Dare, gre za sina Britanke nigerijskega porekla iz Londona. Da je to resnično ta deček, je za britanski Telegraph potrdil njegov ded.

Grace Dare je odraščala v katoliški družini nigerijskega porekla; kot še navajajo britanski mediji je bila tesno povezana z morilci britanskega vojaka Leeja Rigbyja, ravno tako nigerijskimi kristjani, ki so prešli na islamizem.

Ponosna na svoja dejanja

Grace je leta 2012 odpotovala v Sirijo, kjer se je poročila s Švedom Abujem Bakrom, ki naj bi med tako imenovano sveto vojno že umrl. Poleg fantka s posnetka imata še enega mlajšega sina.

Nekdanji sosed nigerijske družine iz Londona je za Telegraph povedal, da je šlo za zelo globoko verno družino. “Odselila se je, ko so se njeni starši razšli. Pred petimi leti pa je mojo partnerko nekdo poklical poi menu na tržnici. Bila je ženska, odeta v burko, za katero se je izkazalo, da je Grace,” se spominja sosed spreobrnjene Britanke.

Povedala je, da je zamenjala veroizpoved in da je zelo ponosna na to. Preko spletnih omrežij naj bi nato razglašala, da bi bila zelo ponosna tudi na to, da bi postala prva ženska, ki bi v imenu Islamske države nekoga usmrtila.

“To so poteze obupancev”

Britanski premier David Cameron je včeraj posnetek označil kot obupano potezo. “Izgubljajo območje, obupani so,” je povedal in pri tem poudaril, da skrajneži Britancev zagotovo ne sovražijo zaradi njihovih dejanj, pač pa zato, ker predstavljajo “uspešno, tolerantno, demokratično multietično družbo”.

Naše vrednote so mnogo močnejše od njihovih. Morda bo trajalo nekaj časa, vendar na koncu bodo zagotovo poraženi,” je še dodal. 

Komentarjev 5
  • erikkk 00:27 06.januar 2016.

    samo če vrjameš v pravljice

  • h3o 10:32 05.januar 2016.

    muslići v evropi bodo uničili belo raso

  • Papaja Popi 10:16 05.januar 2016.

    Vsi vemo, da so otroci lažje vodljivi in da ubogajo. če mislijo, da so z tem odrasli.Zato tudi nimam nobenega usmiljenja do emigrantskih otrok, ki prihajajo v Evropo.Vsi so lahko potencialni teroristi opasani z eksplozivom.Dokaz za to ...prikaži več je bližnji vzhod, kjer so samomorilski teroristi prav otroci opasani z eksplozivom.