Svet
39 ogledov

Kdo je kopilot, ki naj bi strmoglavil letalo?

Andreas Lubitz Reševalni pas/Twitter
Letalsko nesrečo naj bi zakrivil kopilot Andreas Lubitz, ki naj bi po navedbah francoskih oblasti letalo namerno strmoglavil.

Francoske oblasti so za nesrečo germanwingsovega Airbusa A320 okrivile nemškega kopilota Andreasa Lubitza. Zaenkrat je znano, da je imel Lubitz 28 let in je prihajal s Montabaura. Njegovo celo ime naj bi bilo Andreas Günter Lubitz do zdaj pa naj bi opravil 630 ur letenja, v letalski družbi pa naj bi bil zaposlen le dobro leto dni.

Zadnjič je Lubitz varnostni pregled prestal 27. januarja, a pristojni niso ugotovili posebnosti. Preiskovalci so sporočili tudi, da so v stiku z oblastmi v Bremnu, kjer je naredil izpit za pilota. Preverjajo morebitna kriminalna dejanja v preteklosti in povezave z ekstremisti. 

Pilot odšel na stranišče, kopilot zaklenil vrata

Da kopilot ni želel spustiti pilota, ki je odšel na stranišče, v kabino, je potrdila tudi nemška Lufthansa, ki ima v lasti Germanwings. Sporočili so tudi, da naj bi prav on naravnal letalo tako, da je Airbus A320 strmoglavil s 150 ljudmi na krovu. Šef Lufthanse Carsten Spohr je sporočil, da je to nad vsako nočno moro: "Pustilo nas je brez besed."

Spohr je opisal postopek vstopanja v kokpit: "Pred vstopom je treba vnesti posebno kodo, nato zazvoni zvonec in če se nihče ne odzove, se vrata samodejno odprejo. To se lahko prepreči v samem kokpitu, kjer morata pilot ali kopilot s stikalom zakleniti vrata - zaklenjena ostanejo pet minut." 

"V primeru strmoglavljenega letala Germanwings sta možna dva scenarija: ali je pilot vtipkal napačno kodo - to je sicer malo mogoče, ker jo vsi znajo na pamet - ali pa mu je kopilot preprečil vstop v kokpit," je dodal Spohr.  

Kaj se dogaja, so potniki spoznali le nekaj trenutkov strmoglavljenjem

Francoski preiskovalci so medtem natančneje predstavili zadnjih 30 minut pogovorov v pilotski kabini, ki jih je zabeležila črna skrinjica. "Prvih 20 minut se pilot in kopilot povsem običajno pogovarjata, celo šalita se, nato pilot odide – najbrž na stranišče – kopilot pa kmalu za tem pritisne na gumb za spust letala. Najverjetneje je to naredil namenoma," je dejal Brice Robin, francoski tožilec.

"Kopilot je bil pri zavesti in priseben. Slišati je, kako diha, a od odhoda pilota iz kabine ni več spregovoril besede. Ko se je letalo začelo spuščati, se je pilot vrnil, kolega nagovoril prek interkoma, a se ni odzval," pravijo preiskovalci

Ker ni mogel priti v kabino, je pilot postajal vse bolj obupan. Kmalu so se sprožili alarmi, ki osebje opozarjajo, da se letalo približuje zemlji, nato pa se zasliši razbijanje po vratih. A pilotu ni uspelo priti v kabino, saj so vrata ojačana v skladu z mednarodnimi standardi v boju proti terorizmu. V kabino tako ni bilo mogoče priti.    

"Mislim, da se potniki niso zavedali kaj se dogaja do zadnjega trenutka. Na posnetku iz črne skrinjice je namreč mogoče slišati jok in krike le zadnjih nekaj trenutkov pred usodnim udarcem," je dejal Robin in poudaril, da je Andreas Lubitz ravnal kot množični morilec. 

Kopilot naj bi imel v preteklosti psihične težave

Novinar nemškega Spiegla je na Twitterju zapisal, da je eden izmed prijateljev kopilota povedal, da je Lubitz v preteklosti zbolel za depresijo. Med usposabljanjem za letenje pa naj bi si vzel celo polletni premor zaradi sindroma izgorelosti.

Preiskovalci v Lubitzovem domu

V Lubitzovo stanovanje so medtem že prišli nemški preiskovalci, ki v njegovem domu iščejo morebitne dokaze, ki bi pojasnili zakaj se je 28-letnik odločil letalo strmoglavilti. 

Preiskujejo pa dve stanovanji - eno v Düsseldorfu, drugo v kraju Montabaur, kjer živijo njegovi starši. 

Norvežani odslej vedno z dvema osebama v kokpitu

Iz norveškega nizkocenovnika Norwegian Air Shuttle so sporočili, da bodo njihova letala odslej vedno letela tako, da bosta iz varnostnih razlogov v pilotski kabini vedno prisotni dve osebi. "Ko bo nekdo zapsutil kabino, bo moral na njegovo mesto priti nekdo drug," so sporočili. 

Podobno so se že odločili pri Easyjetu in v druži Air Canada.

Komentarjev 6
  • CommonSense 10:44 27.marec 2015.

    • I Don't Care About the Asshole Who Crashed It.• Tell Me About the Pilot: The One Who Want to Kicked in the Cockpit Door to Save Everyone• What's His Name? I Want to Remeber His ...prikaži več Name!>>>> Captain Patrick Sonderheimer

  • pilotko 06:55 27.marec 2015.

    Tehnična napaka na pilotu, ki postal množični morilec.

  • micika 22:29 26.marec 2015.

    groza,groza,na zdej pejt na avion,ki pilotira psihič.....treba bo neki ukrenit