Svet
9 ogledov

Kdo je z "zlatom" nategnil Francijo?

Žurnal24 main
Na vlaku podzemne železnice v Parizu so minuli četrtek našli torbo, v njej pa 20 kilogramskih "ceglov" iz rumene kovine, za katere so vsi verjeli, da je 800 tisoč evrov vredno zlato. Kdo je zapustil takšno bogastvo, policija ni ugotovila, po dnevih medijskih ugibanj pa so danes razkrili, da je zlato lažno.

Okoliščine skrivnostne najdbe so še najbolj podobne kakšnemu akcijskemu filmu. Zapuščene modre torbe, ki jo je minuli četrtek našel sprevodnik, so se sprva precej bali, saj je policija posumila, da je v njej bomba. Bombni oddelek pa je verjetno precej zazijal, ko je v njej namesto peklenske naprave našel 20 rumenih kosov, vsak je bil težek po kilogram. Le malokdo je posumil, da najdba ni zlato, vredno kar 800 tisoč evrov.

Policija je zaman poskušala razvozlati skrivnost lastništva, saj se kljub pozivom človek, ki je palice zapustil na postaji Massy-Palaiseau, ni javil. Policija je sumila, da je "zlato" namerno zapustil, ker se je bal policijskega nadzora. Palice namreč nimajo uradnega žiga kovnice in bi tako lahko izvirale s črnega trga.

Danes pa je francoska policija dodatno razplamtela primer, ki je v francoskih in svetovnih medijih požel že toliko zanimanja. Pojasnili so namreč, da je natančen pregled palic dokazal, da ne gre za pravo zlato. Kdo in s kakšnim namenom je lažni tovor prevažal po podzemni železnici, ostaja skrivnost, nekateri pa po poročanju Reutersa špekulirajo, da bi palice lastnik morda uporabil pri goljufivi kupčiji. V Franciji je namreč v zadnjih mesecih veliko povpraševanje po naložbah v zlatu, marsikdo poseže tudi po 40 tisoč evrov vredni kilogramski palici.

Sprevodnik se bo obrisal pod nosom

Najdeni kovček je bil predmet medijskih ugibanj tudi glede njegove nadaljnje usode. Če se lastnik ne bi javil in bi ga ovrednotili kot zaklad, bi si ga po zakonu razdelila sprevodnik, ki ga je našel, in družba, ki upravlja podzemno železnico. Če pa bi bila torba ovrednotena kot najdeni predmet, bi ga zapečatili in shranili v državna skladišča, je poročal BBC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.