Svet
38 ogledov

Kdo je ženska, ki se je razstrelila?

Stanovanje v Saint Denisu Profimedias
Hasna je morda prva Evropejka, ki se je razstrelila, a ne edina ženska samomorilska bombašica na svetu.

Po sredinem sedemurnem policijskem obleganju stanovanja v Saint Denisu so francoske oblasti našle dve trupli. Poleg organizatorja terorističnih napadov v Parizu Abdelhamida Abaaouda tudi truplo ženske, opasane s samomorilskim pasom, ki se je razstrelila.

Ta ženska je bila 26-letna Hasna Ait Boulahcen, Abaaoudova sestrična. BBC-jev novinar Tom Burridge se je pogovarjal z prebivalci, ki živijo v bližini stanovanja njene matere, ki ga je tudi preiskala policija. Ženska, ki pravi, da je osumljeno Hasno poznala od otroških let, je povedala: "Ni bila teroristka. Ne vem, zakaj je to storila. Oprali so ji možgane. Imela je težko otroštvo. Poznala sem jo zelo dobro. Poznam njeno mamo in očeta. Njena mama je čuvala moje otroke. Njeni otroke so obravnavale socialne službe. Ločili so jih. Oče je zapustil otroke pri materi."

Stanovalec v stavbi, ki so jo v sredo oblegali policisti pa je povedal: "Spomnim se nekega jutra, ko sem šel šel po stopnicah v moje stanovanje in sem jo srečal. Povedala mi je, da je obiskala moje sosede. Šla je dol, jaz sem šel gor in pogovarjala sva se. Rekla je 'zdravo' in jaz sem rekel 'zdravo'. In mislil sem si, moje sosede vedno obiskujejo lepa dekleta. Sedaj sem slišal, da je samomorilska bombašica. Bila je dekle v jeansu. Dobro je izgledala. Ko so povedali, da se je razstrelila, sem resnično ostal brez besed. Srečeval sem jo, ne da bi jo poznal. Bili so v tretjem nadstropju in jaz v četrtem. To je grozljivo."

Desetletnice v Nigeriji

Hasna je morda prva Evropejka, ki se je razstrelila, a ne edina ženska samomorilska bombašica na svetu. Večina samomorilskih napadalcev v zgodovini so moški, a teroristične skupine so občasno angažirale tudi ženske, včasih tudi zelo mlade, stare komaj deset let, kot je primer v Nigeriji. 

Čečenske "črne vdove"

Čečenske samomorilske "črne vdove" so odgovorne za več deset samomorilskih bombnih napadov. Mnoge so bile žene ali kako drugače povezane z islamskimi skrajneži. Dve med njimi sta odgovorne za napad v moskovski podzemni železnici, kjer je leta 2010 umrlo okoli 40 ljudi.

V Nigeriji je za več samomorilskih napadov, v katerih so sodelovale ženske in mladoletna dekleta, odgovorna skupina Boko Haram. Za razliko od mnogih bombašic, ki so jih uporabili skrajneži drugje, obstaja veliko indicev, da so te ženske v napadih sodelovale proti svoji volji. 

Palestinke in Libanonke proti Izraelu

Med izraelsko okupacijo južnega Libanona, ki se je končala leta 2000, se je razstrelilo več pripadnic levičarskih skupin, ki so imele za cilj napad na izraelske sile. 

Na palestinskih območjih je od leta 2002 samomorilske napade, naperjene proti Izraelcem, izvedlo več žensk samomorilk, vključno z 27-letno zdravstveno delavko Wafo Idris, ki se je  leta 2002 razstrelila v Jeruzalemu. 

Kurdske samomorilke

Več samomorilskih napadov na turških tleh so od 80-ih let prejšnjega stoletja izvedle Kurdinje. Januarja letos se je na policijski postaji v Carigradu razstrelila kurdska napadalka in ubila enega policista. Odgovornost za napad je prevzela skrajna levičarska skupina Revolucionarna ljudska osvobodilna stranka (DHKP-C). 

LITTE je prva, ki je uporabila ženske

Prva teroristična organizacija, ki je za svoja skrajna dejanja uporabila ženske, so bili šrilanški Tamilski tigri (LITE), ki so imela tudi sicer v svojih vrstah veliko žensk. Leta 1991 se je ženska pripadnica skupine razstrelila na jugu Indije in pri tem ubila indijskega premierja Rajiva Gadndhija.

Komentarjev 2
  • tecumseh_1975 10:53 20.november 2015.

    domnevam da ko so jo našli ni bila več opasana s samomorilskim pasom.

  • Hi5 08:43 20.november 2015.

    Tudi to se bo enkrat pospravilo.