Svet
68 ogledov

Kdo so žrtve napada v Berlinu?

Dan po terorističnem napadu v Berlinu
1/12
EPA
Med žrtvami krvavega napada s tovornjakom na božičnem sejmu na trgu Breitscheidplatz v Berlinu je najmanj šest nemških državljanov. Umrli so tudi tujci, saj je bil sejem poln turistov, med drugim naj bi prihajali iz Španije in Izraela, ter poljski šofer, ki so ga našli v tovornjaku. Svojci se bojijo, da je med njimi tudi Italijanka Fabrizia Lorenzo.

Odgovornost za krvavi napad s tovornjakom na božičnem sejmu na trgu Breitscheidplatz v Berlinu je v včeraj zvečer prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država. "Vojak je izvedel operacijo v Berlinu na poziv Islamske države k napadom na prebivalce držav mednarodne koalicije proti IS," je sporočila preko svoje tiskovne agencije Amak. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je potrdil avtentičnost sporočila.

Sporočilo Islamske države je prišlo kmalu za tem, ko so nemški preiskovalni organi na prostost zaradi pomanjkanja dokazov spustili pakistanskega prosilca za azil, do sedaj edinega osumljenca za napad, ki so ga prijeli v ponedeljek zvečer. Forenzični testi so namreč pokazali, da moški ni bil prisoten v kabini tovornjaka v času napada. Napadalec je tako še na begu, ni pa izključeno tudi, da je v napadu sodelovalo več oseb. 

Božični sejmi bodo spet odprti

V Berlinu bodo sicer danes ponovno odprli božične sejme, medtem ko so bili drugod po Nemčiji odprti kot običajno tudi včeraj. Bo pa v njihovi bližini več policistov, ki bodo skrbeli za varnost. O ukrepih za okrepitev varnosti po napadih v Berlinu bo danes na izredni seji razpravljal tudi notranjepolitični odbor spodnjega doma nemškega parlamenta.

V napadu s tovornjakom, ki spominja na julijski napad v Nici, je skupaj umrlo 12 ljudi. 48 oseb je bilo poškodovanih, 24 so jih že izpustili iz bolnišnice. Identiteta žrtev še ni znana, saj so nemški zakoni glede razkrivanja osebnih podatkov zelo strogi, so pa oblasti potrdile, da je najmanj šest žrtev nemških državljanov. Med žrtvami so tudi tuji državljani, med drugim naj bi prihajali iz Izraela in Španije, saj so božični sejem obiskali tudi mnogi turisti. Nekateri mediji poročajo o žrtvah iz Madžarske.

Pogrešajo Italijanko Fabrizio Lorenzo

Svojci iz Italije se bojijo, da je med žrtvami tudi 30-letna Italijanka Fabrizia Lorenco, saj so na tržnici, kjer je prišo do pokola, našli njen mobitel in karto za metro. Fabrizia se svojcem od ponedeljka naprej ni javljala na telefon.

Italijanska La Repubblica poroča, da sta Fabricijina mama in brat na poti v Berlin, da bi na podlagi DNK testov ugotovili, ali je 30-letnica med žrtvami.

Je pa že od ponedeljka znano, da je v napadu umrl 37-letni poljski državljan, šofer tovornjaka, ki ga je storilec ustrelil, preden je izvedel napad in ugrabil tovornjak. Lastnik tovornjaka, Ariel Zurawski je povedal, da v ponedeljek popoldan ni mogel priklicali svojega bratranca, ki je bil s tovornjakom na poti iz Italije v Berlin.

Poostreni ukrepi od napadov v Parizu in Bruslju

Prebivalci Berlina so včeraj v mestu prižigali svečke, Brandenburška vrata pa so bila v spomin na žrtve odeta v barve nemške zastave. Nemška vlada je sporočila, da zaprtje 60-let starega božičnega sejma ni prava odločitev. "Ne smemo dovoliti, da nam vzamejo naš svoboden način življenja," so sporočili, potem ko je bil trg včeraj, en dan po napadu, zaprt. 

V Evropi sicer od leta 2016, ko sta bila izvedena teroristična napada v Bruslju in Parizu, veljajo poostreni varnostni ukrepi. Prihod okoli 890.000 beguncev v Nemčijo v preteklem letu je razdelil prebivalce, med tiste, ki prihod beguncev pozdravljajo in one, ki so prepričani, da to dejstvo predstavlja predvsem varnostno grožnjo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Božidar Dinič 21:20 22.december 2016.

    zapomnite si ,vsak napredek je in bo zahteva žrtve

  • lotty 11:00 22.december 2016.

    normalno da pridejo,saj je načrtno treba uničit Evropo...že sam razpad Jugoslavije,je bil načrtovan..namerno.Saj smo razpadeni bolj dovzetni za manipolacijo.Mi pa narod pohlepa,uničuje samega sebe.Slovenija...kdo smo pa mi?slovenci mogoče?ma dajte.Če bi bili,nebi dopustili,da nas razprodajo,da ratujemo manjšina v svoji državi.Voditelje ...prikaži več imamo pod nulo.....

  • nergač 18:44 21.december 2016.

    Problem je v tem, da je Evropa stara in bolna. Rabi mlado kri, ki bo delala poceni. In centri moči (velekapital) bo vztrajal v svoji smeri, ki si jo je zastavil. Brez skrbi. Življenja Evropejcev so v tem oziru brez ...prikaži več prave vrednosti....Merklova je samo glasnik take politike.