Svet
169 ogledov

Kdo vse je vedel za incest?

Josef Fritzl, 73, osumljen zaprtja, zlorabe in incesta nad svojo hčerko, ki jo j
1/7
Žurnal24 main
Preiskovalcem škandaloznega primera incesta v Avstriji ni jasno, kako je lahko Josef Friztl kar 24 let pred svojo družino skrival spolno razmerje s hčerko. Kdo mu je pomagal vgraditi vrata v klet?

Po najnovejših podatkih so testi DNK, ki jih je opravila policija, potrdili, da je Josef Fritzl res oče šestih otrok svoje hčerke. Sedmi otrok je domnevno zaradi genetskih okvar umrl kmalu po rojstvu. Fritzl, ki je osumljen ugrabitve, spolne zlorabe, incesta in fizičnega ter psihičnega mučenja lastnih otrok, je v preteklosti že imel opravka s policijo. Tako je bil že obsojen za posilstvo, leta 1960 pa naj bi zaradi namernega požiga odsedel tudi zaporno kazen.

 

Življenje Kerstin visi na nitki

Zdravstveno stanje ujete Fritzlove hčerke Elisabeth in njunih treh otrok naj bi bilo z izjemo Kerstin, ki je v komi, stabilno. Edini vidni posledici prisilnega bivanja v kleti naj bi bili bleda polt in počasna motorika.

Fritzl je sicer priznal očitana mu dejanja, vendar pa je zanikal, da bi bil pri svojem ravnanju kakorkoli nasilen. Policija je sicer še dejala, da je Fritzl precej dominanten, kar je že priznala tudi njegova žena, ki je po razkritju doživela živčni zlom.

Skrivnost kletnih vrat
Znano je, da je Fritzl do skrivnega stanovanja v kleti, kjer je skrival svojo hčer in skupne otroke, dostopal skozi vrata iz armiranega betona, ki jih je elektronsko upravljal. Preiskovalci menijo, da teh vrat ni mogel vgraditi brez tuje pomoči. Ali njihova predpostavka drži, bo znano po preiskavi gradbenih strokovnjakov, ki se ubadajo s skrivnostnimi vratmi. Vprašanje, ali je Fritzl imel kakšnega sodelavca pri vgradnji vrat, je torej za zdaj odprto.

Fritzlov sin vedel za incest?
Nemška revija Brigitte navaja, da naj bi sin Josefa Fritzla in njegove žene Rosemarie Josef mlajši imel ključ do kleti, kjer je Fritzl skrival svojo hčer in njune otroke. Neka priča, ki je bila med letoma 2001 in 2003 podnajemnica v hiši, kjer stanujejo Fritzlovi, je za omenjeno revijo zatrdila, da je imel Josef vlogo nekakšnega hišnika. "Orodje, ki ga je uporabljal pri svojih popravilih, je vedno prinesel iz kleti, ki jo je vedno skrbno odklepal in zaklepal," je navedla neimenovana ženska in dodala, da je enkrat hotela najeti del kleti, vendar je Fritzlov sin njeno prošnjo zavrnil.

Preiskovalci še vedno razkrivajo podrobnosti incesta.

 
Avstrijska javnost pretresena
"Ko pogledam hišo čez cesto, ki je v ta naš mirni in ugledni kraj prinesla zgražanje in gnus, me oblije pot. To je najprijetnejši kraj, kjer sem kdajkoli živel,"
je dejal 42-letni trgovec iz Amstettna, ki ima trgovino v isti ulici.

"Poglejte to mirno naselje," je dejala 32-letna Sabine Ilke . "Odrasla sem v tem kraju in prav neverjetno je, da ni nihče videl, kaj se je dogajalo v tem času." Takšni so bili odzivi zgroženih prebivalcev sicer majhnega, a gospodarsko cvetočega mesta, ki je od Dunaja oddaljeno približno 130 kilometrov. Tudi mediji so o dogodku poročali izjemno ostro. Tako se je neki avstrijski časopis obrnil na vseh 22 tisoč prebivalcev: "Skupnost Amstettna kot celoto je lahko globoko sram ..."   "Vsa dežela se mora vprašati, zakaj se je to pravzaprav zgodilo in katere institucije niso opravile svojega dela," pa je pisalo v dnevnem časopisu Der Standard. Časopis Die Presse je Josepha Fritzla v naslovni vrstici časopisa označil za moža, ki je pretental svet.

So pristojne institucije (spet) zatajile?
Podobno kot v primeru Kampusch se mediji sprašujejo, zakaj institucije, ki so pristojne za to področje, niso ukrepale, čeprav naj z njihovim delovanjem ne bi bilo nič narobe. Socialni delavci so po posvojitvi redno obiskovali zakonca, ki sta prevzela skrbništvo nad tremi otroki, vendar pa pri tem niso opazili ničesar, kar bi lahko namigovalo na strašne razmere v hiši.

Primer Kampusch je v Avstriji dvignil veliko prahu. © Reuters

 

Avstrija znana po odmevnih primerih
Avstrijo je že leta 2006 pretresel primer ugrabitve Natasche Kampusch, ki jo je Wolfgang Priklopil ugrabil, ko je bila stara deset let, nato pa jo osem let skrival v kletnih prostorih svoje hiše, kjer jo je izkoriščal kot spolno sužnjo in se nad njo tako psihično kot fizično izživljal.

Prav tako grozljiv primer so oblasti odkrile že leta 2005, ko je mati zaprla svoje lastne otroke v klet, kjer jih je zadrževala več kot sedem let, vendar pa je policija zgodbo zaradi zaščite otrok objavila šele pozneje.

 

Poligamna sekta v ZDA

ZDA je pred kratkim pretreslo odkritje verskega središča sredi Teksasa, kjer so se dogajale spolne zlorabe otrok. Več si preberite tukaj.

Kaj sploh je incest?
Incest je definiran kot seksualno razmerje med družinskimi člani, ki lahko poteka s privolitvijo ali brez nje. Navadno je kriminaliziran in velja za družbeni tabu. Najpogostejša vrsta incesta je po znanstvenih raziskavah razmerje med očeti in hčerkami, ki na zlorabljeni žrtvi pusti najresnejše in trajne psihične posledice.

Incest med očetom in hčerko v Avstraliji
V Avstraliji so mediji pred kratkim poročali, da sta oče in njegova hči priznala, da sta bila sedem let ljubimca, v njuni zvezi pa sta se rodila dva otroka – eden je takoj po rojstvu umrl. Avstralske oblasti so tako očeta kot hčerko prisilile k triletnemu obiskovanju psihiatričnih programov in ju nadzirale.

V televizijski oddaji Australia's 60 Minutes sta priznala incest. © Reuters

 
Nemčija: sestra in brat imela štiri otroke
Tudi v Nemčiji je kot atomska bomba odjeknila novica, da so se bratu in sestri v partnerski zvezi rodili štirje otroci, kar je povzročilo obširno razpravo o tem, ali se kazensko pravo lahko vmešava v sporazumno spolno življenje ljudi. Brat je bil zaradi incesta večkrat obsojen na različne zaporne kazni, medtem ko so sestri predpisali pomoč psihiatra.

V Veliki Britaniji aretiran moški, osumljen spolne zlorabe in incesta nad otrokom
Policija je v Jerseyju aretirala moškega, ki ga bremeni posilstva in spolnega suženjstva otroka na domu. Zloraba naj bi se dogajala že dolgo, policija pa trenutno preiskuje dom otroka, kjer so se zlorabe dogajale. Po poročanju predstavnika za stike z javnostmi osumljenega zaslišujejo v zvezi s številnimi zlorabami, ki mu jih pripisujejo za obdobje med letoma 1950 in 2003.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.