Svet
13 ogledov

Kdo vzame pod streho mično vohunko?

Za rdečelaso lepotico so mediji pokazali kar nekaj zanimanja. Tabloidi so med dr Žurnal24 main
Vohunska afere. Ameriška administracija preigravala možnost zamenjave agentov 16 dni pred aretacijami. Sodobna Mata Hari si želi v Veliko Britanijo.

Anno Chapman so z devetimi ostalimi ruskimi vohuni  v petek na dunajskem letališču zamenjali za štiri, ki so delali za Združene države Amerike. Nobeden od spečih ruskih agentov se ne sme več vrniti v ZDA, razen s posebnim dovoljenjem ministrstva za pravosodje.

Vendar pa si Chapmanova želi vrniti v Veliko Britanijo, kjer je preživela nekaj let. Možnosti za to so majave, saj bodo britanske oblasti najprej preiskale, ali je bil njen zakon z Britancem, lažen.

Njen zakon z Alexom Chapmanom je trajal štiri leta - oblasti preiskujejo, ali se je poročila le zaradi državljanstva, nato pa se bodo odločile, ali ji bodo vzele državljanstvo. 

Izemenjava na mizi še pred aretacijami
Za javnost je zamenjava agentov potekala gladko in hitro. Zdaj pa so v Beli hiši potrdili, da so to možnost preigravali že 11. junija, torej kar 16 dni pred aretacijami.

Ameriškega predsednika Baracka Obamo so obvestili o tem, da bi lahko v kratkem prišlo do aretacije vohunov, sam pa se je strinjal, da bi bila izmenjava bolj primerna, kot da jim sodijo v ZDA in pošljejo v ječo.

Tri dni pred prijetjem vohunov se je na obisku v ZDA mudil ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, vendar ga Obama ni seznanil z dogajanjem.
Oblasti iz Bele hiše pa  poudarjajo, da ruskih vohunov niso aretirali zaradi zamenjave same, to odločitev naj bi sprejeli šele kasneje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.