Svet
2937 ogledov

Kdor reši to uganko, dobi 2000 evrov

povečevalno steklo zemljevid kompas
Išče se junak, ki bo rešil 230 let staro uganko.

V vasi na zahodu Francije si nadvse želijo rešiti uganko, ki jih muči že dolgo. Na skali na eni od bolj nedostopnih plaž se namreč skriva zapis, katerega pomen ostaja nejasen. 

Na kamnu je izklesanih 20 vrstic, v katerih se poleg črk iz francoske abecede pojavljajo tudi nekatere črke, ki spominjajo na skandinavske. V zapisu se skrivata številki 1786 in 1787 ter ladja z jadri, srce in križ.

Strokovnjaki si niso enotni o zapisu. Nekateri menijo, da bi lahko za staro bretonščino, drugi menijo, da je zapis v baskovskem jeziku. Tretji ne izključujejo možnosti, da pisec ni bil dobro pismen. Nekatere besede bi lahko bile zapisane tako, kot se izgovarjajo.

Župan kraja Plougastel Dominique Cap je dejal, da zgodovinarjem in arheologom ni uspelo razjasniti pomena in zgodbe, ki se skriva za kamnom. "Pomislili smo, da je mogoče kje kdo, ki premore strokovno znanje, ki ga potrebujemo," njegove besede prenaša BBC. Odločili so se, da bodo priredili tekmovanje in za nagrado ponudili 2000 evrov. 

Tisti, ki bi radi sodelovali, se morajo prijaviti v županovem uradu, na kar jim bodo poslali fotografije zapisa. Več sto ljudi je že izrazilo zanimanje. Prijave so možne vse do novembra, ko bo posebna komisija pregledala rezultate.