Svet
13 ogledov

Kelih lovi pedofilske duhovnike

Šlo naj bi za osamljen primer oskrunitve, meni policija. Žurnal24 main
Belgijska policija je včeraj izvedla racije na treh sedežih škofij in iskala dokumente o spolni zlorabi otrok tamkajšnjih duhovnikov.

Policisti so v operaciji, poimenovani Kelih, pretresli škofijske prostore v Antwerpnu, Hasseltu in Mechelenu. Po njihovih besedah poskušajo v preiskavah najti dokaze, ali je okoli dvesto izjav in 87 civilnih tožb proti duhovnikom o zlorabi in odtegovanju pomoči mladim žrtvam utemeljenih. Večina dokumentacije, ki so jo zasegli, naj bi se nanašala na 40 do 50 let stare primere.

Po poročanju New York Timesa je belgijska Cerkev, ki tudi sama vodi ločeno preiskavo o zlorabah, minuli teden svoje duhovnike opozorila, da bodo morali sami plačati kazni, če bodo spoznani za krive zlorab. Belgijska Katoliška cerkev se sicer tako kot tudi Cerkve v ostalih predvsem zahodnoevropskih državah v zadnjem času spopada s svojo temno preteklostjo, saj se iz dneva v dan opogumljajo nove žrtve zlorab. Na dan pa prihajajo tudi dokazi o prikrivanju dejanj svojih podrejenih s strani škofov.

Boj za iskanje resnice pa je imel tudi nenavadno epizodo, ko je policija v iskanju dokazov leta 2010 v mestu Mechelen nasilno vdrla celo v grobnico in bila zaradi tega deležna ostrih besed papeža Benedikta XVI. Sodišče je dejanje policije nato označilo za pretirano, a dovolilo nadaljevanje preiskave.

Komentarjev 2
  • tralala 17:53 17.januar 2012.

    Nič nimam proti Bogu, na jetra mi gre samo njegov 'fan club', ki je največji nateg, odkar obstaja človeštvo.

  • bojovi 15:45 17.januar 2012.

    Tako se dela Belgijci, pametno!