Svet
38 ogledov

Kepler odkril "Zemljinega dvojčka"

Kepler 186b, planet, podoben Zemlji EPA
V oddaljenem sončnem sistemu so odkrili osem novih planetov. Eden od njih je zelo podoben Zemlji.

Osmerico planetov je odkril Nasin teleskop, so razkrili na zasedanju Ameriškega astronomskega združenja. Samo trije planeti se nahajajo znotraj območja, na katerem bi bilo mogoče življenje. Med trojico je eden, ki še posebej spominja na Zemljo, saj ima podobno kamnito površino in je malenkost toplejši. 

Omenjeni trije planeti so se uvrstili v Keplerjevo "dvorano slavnih“, v kateri je osem obetavnih planetov. Raziskovalci so prepričani, da je zadnji planet, ki so ga poimenovali Kepler 438b, še bolj podoben Zemlji kot Keplerju 186f, ki je do sedaj veljaj za Zemlji najbolj podoben planet. 

Zvezda, ki mu daje svetlobo, mu daje 40 odstotkov več toplote, kot jih Sonce daje Zemlji. Če bo lahko stali na površju planeta, bi bilo topleje kot pri nas, meni Doug Caldwell s kalifornijskega inštituta za raziskovanje vesolja. 

Verjetnost, da bi človek kdaj stopil na planet, je majhna, saj je 475 svetlobnih let oddaljen od Zemlje. Poleg tega na podlagi zbranih informacij ne vedo nekaterih bistvenih stvari o teh planetih, kot na primer, ali je na njih voda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.