Svet
706 ogledov

Ker mu nočejo prodati Grenlandije, odpovedal obisk

Donald Trump
Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil, da septembra ne obišče Danske. Razlog? Grenlandija.

Ameriški predsednik Donald Trump bi rad kupil Grenlandijo. Če se je sprva zdelo, da je ideja o nakupu tega strateško pomembnega otoka, ki ga skoraj v celoti prekriva led, a je poln naravnih virov, šala, se je izkazalo, da ni tako. 

Ker danska premierka Mette Frederiksen ne želi ZDA prodati Grenlandije, se je Trump odločil, da ne bo obiskal Danske. "Na podlagi komentarjev premierke Mette Frederiksen, da nima nikakršnega interesa za pogovore o prodaji Grenlandije, bom preložil najino srečanje, ki je bilo predvideno čez dva tedna," je v torek tvitnil Trump. Tiskovni predstavnik Bele hiše je nato potrdil, da je obisk na Danskem odpovedan.

Trump se je ob tem zahvalil danski premierki za neposrednost, s katero je obema državama "prihranila veliko denarja in prizadevanj".

Trump bi moral Dansko, zaveznico v Natu, obiskati 2. in 3. septembra na povabilo danske kraljice Margrethe II., med obiskom pa bi se srečal tudi s premierko. Iz danske kraljeve palače so danes izrazili presenečenje ob odpovedi obiska. Predstavnica za medije Lene Balleby je ob tem danski javni radioteleviziji DR povedala, da temu nimajo kaj dodati.

Trump nakup videl kot velik nepremičninski posel

Ameriški Wall Street Journal je minuli petek prvi poročal, da se Trump zanima za nakup Grenlandije, ki je avtonomno ozemlje v okviru Danske. Poročal je, da se je ta nekdanji nepremičninski mogotec o možnostih za nakup največjega otoka na svetu že posvetoval s svojimi svetovalci. Po navedbah neimenovanih virov se je Trump zanimal za naravne vire in geopolitični pomen otoka.

Trump je nato v nedeljo potrdil, da ga zanima nakup Grenlandije, a zatrdil, da nakup ni prioriteta njegove administracije. Prav tako je dejal, da to vprašanje ni razlog obiska na Danskem, a menil, a ocenil, da gre za velik nepremičninski posel. V ponedeljek se je celo pošalil, da na Grenlandiji ne bo zgradil svojega hotela.

"Grenlandija ni naprodaj"

Danska premierka Mette Frederiksen je že v nedeljo med obiskom na Grenlandiji poudarila, da ta otok ni naprodaj. "Grenlandija ni danska. Grenlandija je grenlandska. Upam, da to ni bilo resno mišljeno," je Frederiksenova odgovorila na vprašanje o Trumpovem interesu za nakup otoka. "To je absurdna razprava, tudi grenlandski premier Kim Kielsen je, seveda, jasno povedal, da Grenlandija ni naprodaj, in s tem je konec," je povedala.

Danska je v 18. stoletju kolonizirala dva milijona kvadratnih kilometrov otoka, kjer danes živi 57.000 ljudi. Leta 1953 je postal sestavni del Danske, od 1978 pa ima samoupravo. Večina prebivalcev so pripadniki avtohtone inuitske skupnosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • popokatopetl 10:55 21.avgust 2019.

  Dobra novica, ga Dancem vsaj ne bo treba prenašat na obisku... Bi mu pa poslal račun za priprave, ki jih gotovo ni bilo malo.

 • Avatar Leon
  Leon 09:39 21.avgust 2019.

  Zakaj ne prodamo naše Zlovenije ?

 • sam50 09:11 21.avgust 2019.

  Ta butec misli,da z denarjem lahko kupiš vse,drugače pa najdeš razlog,da to dosežeš z orožjem.....