Svet
2 ogledov

Ker ni odstopil, so ga odpustili

Latvija supermarket zrušenje Reuters
Ker se sam ni čutil krivega za nesrečo zrušenja supermarketa, so predsednika verige supermarketov Maxima v Latviji odpustili.

Predsednik verige supermarketov Maxima v Latviji Gintaras Jasinskas je bil odpuščen zaradi neprimernega komentarja po zrušenju strehe enega od supermarketov v Rigi, ki je terjalo 54 življenj. Zatrdil je namreč, da po nesreči ne bo odstopil, saj odstopijo le tisti, ki se počutijo krive.

Jasinskasa so vprašali, ali bo kateri od vodilnih v družbi sledil zgledu latvijskega premiera Valdisa Dombrovskisa, ki je zaradi zrušenja odstopil. Predsednik podjetja je povedal, da se čuti "odgovornega, ne pa krivega". "Odstopajo tisti, ki se čutijo krive," je dejal.

Posredoval predsednik države, bes na družbenih omrežjih

Tiskovna predstavnica latvijskega predsedstva Liga Krapane je kasneje pojasnila, da so izjave sprožile diplomatski spor. Sedež verige Maxima je namreč v Litvi. Latvijski predsednik Andris Berzins je tako poklical litovsko kolegico Dalio Grybauskaite in se pritožil zaradi neprimerne izjave. Kmalu zatem je Maxima sporočila, da je Jasinskas odpuščen.

Izjava je sprožila tudi pravi val besa na spletnih družbenih omrežjih. Številni uporabniki so pozvali k bojkotu trgovin Maxima v Latviji.

Tožba za 140 milijonov evrov

Do zrušenja strehe supermarketa je prišlo 21. novembra. Dva odvetnika sta sicer proti več gradbenim podjetjem in mestnemu svetu latvijske prestolnice Riga že sprožila skupinsko tožbo. Več prizadetih zahteva skupno okoli 140 milijonov evrov.

Kriva je bila zasnova stavbe

Gradbeno podjetje, ki je gradilo supermarket, Re&Re je sicer danes objavilo prvo vmesno poročilo o morebitnih vzrokih za zrušenje. Krivdo so pripisali sami zasnovi stavbe. Ob izračunavanju bremen, ki jih mora prenašati strop, naj bi namreč dejanske potrebe podcenili za trikrat.

Že mediji so špekulirali, da bi bila lahko vrt in igrišče na strehi kriva za zrušenje strehe dve leti stare stavbe. Dodatki na strehi so bili sicer vključeni v prvotne projektne načrte.

Dve drugi preiskavi o vzrokih, ki sta jih sprožili latvijska vlada in mesto Riga, medtem še trajata, medtem ko policija izvaja kriminalno preiskavo. Danes so med drugim izvedli preiskave v pisarnah Re&Re, Maxime in drugih, povezanih s tragično nesrečo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.