Svet
13 ogledov

Ker ni strojevodij, odpovedujejo vlake

Hrpelje-Kozina
Hrvaške železnice že več dni odpovedujejo potniške vlake, ker nimajo dovolj strojevodij. Namesto vlakov vozijo avtobusi.

Vlake med Splitom in Zagrebom ter Siskom in Zagrebom ter med Karlovcem in Bubnjarcem odpovedujejo že od prejšnjega tedna. Samo v torek so odpovedali osem vlakov, pa se še ni začela poletna sezona, ko uvedejo dodane vlake. 

Še v ponedeljek je bila na straneh Hrvaških železnic obvestilo, da vlake odpovedujejo zaradi tehničnih težav, a so to obvestilo po poizvedovanju 24sata umaknili. 

Resnica je v tem, poroča hrvaški časnik, da so v zadnjih dveh letih zaradi prestrukturiranja odpustili 154 strojevodij, zdaj pa jih primanjkuje. "Upravo smo opozarjali, da lahko pride to tega, strojevodje ne moreš kar najti na zavodu za zaposlovanje, preden lahko sam vozi vlak, mora vsaj pol leta voziti pod nadzorom,“ je povedal Dalibor Petrović iz Sindikata hrvaških strojevodij. 

Strojevodje menda ne želijo delati prek norme, saj jim nadur ne plačujejo redno. 

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:15 13.marec 2015.

    to ti je pa kapitalizem..neprestano prestrukturiranje oziroma odpuščanje dokler se kaj ne zalomi. po čudežu se pričakuje da vsakih 20 let 10x manj ljudi naredi 10x več dela. ...to tko ne gre.

  • dragec 09:28 13.marec 2015.

    Mi enostavno ukinemo progo