Svet
17 ogledov

Ker ni želela delati splavov, mora vrniti 82 tisoč evrov za specializacijo

Tihana Đuran 24sata
Čeprav so sporazumno prekinili delovno razmerje zdravstveni dom ginekologinjo toži za stroške specializacije.

Ginekologinja mora Zdravstvenemu domu Vukovar vrniti 82 tisoč evrov, čeprav so zaradi ugovora vesti podpisali dogovor o sporazumni prekinitvi delovnega razmerja, poroča 24sata. 

Tihana Đuran mora mora namreč vrniti denar, ki so ga namenili za njenih šest let specializacije, je presodil sodnik Branko Fabac, zdravnica pa se bo na odločitev pritožila. 

Đuranova zaradi ugovora vesti ni želela opravljati splavov ter predpisovati kontracepcijskih sredstev ter opravljati sterilizacij, zato je z zdravstvenim domom leta 2010 sporazumno prekinila delovno razmerje, saj je bila edina specialistka v tej ustanovi in so potrebovali zdravnika, ki bo opravljal vsa dela. 

Đuranova je nato dobila koncesijo in odprla svojo ginekološko ambulanto, nato pa jo je zdravstveni dom štiri leta po sporazumnem prenehanju delovnega razmerja vložil tožbo za denar, ki ga je porabil za njeno specializacijo. 

Kako bi lahko delala, če so se sporazumno razšli

"Razsodba je nelogična, saj sem z zdravstvenim domom podpisala sporazum, v katerem piše, da nimamo med seboj nobenih neporavnanih obveznosti," pravi zdravnica. A sodnik je odločil, da pogodba o specializaciji ni bila prekinjena in da ga je zdravstveni dom spoštoval, zdravnica pa ne, saj v zdravstvenem domu ni delala deset let, kot bi morala skladno s pogodbo. Razsodbo glede višine škode pa je sodnik prepustil višji sodni instanci. Odvetnica zdravnice je dejala, da teh deset let ta ni mogla oddelati, ker so sporazumno prekinili delovno razmerje. 

Komentarjev 1
  • mph 14:02 15.november 2014.

    Upam, da iztožijo vsak cent od te verske fanatičarke. Si je imela pa izbrati drug poklic. Kar vem sicer pri nas je tudi možen ugovor vesti, vendar mora potem ginekolog najti sam zamenjavo za svojo pacientko. Mimogrede, ne mislim pa, ...prikaži več da bi splav smel biti nadomestek za kontracepcijo (kar marsikateri baburi je), mora pa obstajat kot možnost.