Svet
26347 ogledov

Ker niso sprejeli bankovca za 200 evrov, klical policijo

ilustracija 200 Evrov, Euro, bankovec, denarnica, placilo, denar, valuta, foto: Boštjan Tacol
Kupec je želel plačati račun za približno 30 evrov z bankovcem za 200 evrov, a so ga v trgovini zavrnili.

O neljubem dogodku poročajo iz Velike Gorice na Hrvaškem. Kljub temu da je na vhodu v tamkajšnjo trgovino Interspar bilo obvestilo, da začasno ne sprejemajo bankovcev za 200 in 500 evrov, je eden od kupcev poskušal storiti prav to, piše Index.hr. 

Ko je prišel na blagajno, je nakup v višini okoli 30 evrov želel poravnati z bankovcem za 200 evrov. Blagajničarka ga je zavrnila, kupec pa je vztrajal in celo poklical policijo. Ob prihodu na kraj so policisti ugotovili, da niso pristojni za reševanje tega vprašanja in kupca usmerili na pristojni inšpektorat.  

Na Hrvaškem je evro plačilna enota od 1. januarja letos. V Sparu so za Index.hr pojasnili, da v času dvojnega plačevanja - do 14. januarja je namreč še vedno mogoče plačevati tudi v kunah - ne sprejemajo bankovcev za 200 in 500 evrov, da bi zagotovili dovoljšno količino vseh bankovcev za vračilo razlike kupcem. Takšno odločitev so sprejeli po tem, ko je banka najavila, da lahko v začetku leta pride do težav z dobavo gotovine. Obenem pa so, da je to smiseln ukrep, pokazale tudi izkušnje ob prevzemu evra v Avstriji in Sloveniji. 

V prvem tednu je pri plačevanju z gotovino 74 odstotkov kupcev plačevalo v kunah. V banke so tako poslali za več kot 10 ton kovancev. 

Hrvaška narodna banka je pojasnila, da bi morali trgovci sprejemati vse bankovce, vendar "v praksi obstajajo objektivne okoliščine, v katerih se lahko od tega odstopa". Predpisa, ki bi trgovcem zapovedoval, da morajo sprejemati vse bankovce, ni, dodaja Index.hr. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bobubob 10:40 11.januar 2023.

    Za zdaj tamkajšnji trgovci takega bankovca še ne poznajo, saj plebs še lahko kupuje z nižjimi apoeni. Kmalu pa ga bodo poznali tudi po tamkajšnjih trafikah. Tudi po naših. N'č bat, pri tem ne bomo slabši od Hrvatov, morda bomo ...prikaži več celo hitrejši. Imamo namreč dovolj razgledane volilce.

  • munja 10:00 11.januar 2023.

    Čista provokacija s strani kupca.

  • Avatar NickMason
    NickMason 08:21 11.januar 2023.

    Jaz ga ne bi zavrnil .če ni mogoče da plača drugače bi moral počakati ,da se nabere vračilo,pa če kliče sv. Petra mu ne moreš dati vračila ali se pa naj spoka kamor se hoče.Seveda nu tega ne rečeš,ampak bi ...prikaži več že razumel.predolgo sem delal v trgovini in vem kaki bedaki se znajo najdet