Svet
17 ogledov

Kfor s solzivcem, Srbi z narodnjaki

Kosovo Reuters
Ameriški pripadniki mednarodnih sil Kfor na Kosovu so v ponedeljek zvečer in danes zjutraj s pomočjo solzivca pregnali srbske protestnike z barikad pri mejnem prehodu Jarinje.

V incidentu med vojaki Kforja in prebivalci na barikadah na mejnem prehodu Jarinje so se vneli spopadi, piše Blic. Ranjeni so štirje Srbi, ki so jih pripeljali v bolnišnico. Eden od njih je v komi, drugi ima hude poškodbe vratu in je v težkem stanju. Prebivalci so okrog 13. ure pripadnike Kforja začeli obmetavati s kamenjem, zato so jim ti odgovorili s solzivcem in gumijastimi naboji.

Kot so povedali v Slovenski vojski, slovenski pripadniki Kforja v incident niso bili vključeni.

Incidenti že cel dan

S pomočjo buldožerjev so nato tudi porušili eno barikado, a so protestniki že postavili nove na cesti proti mejnemu prehodu na meji med severom Kosova in Srbijo.

Kot poroča srbska tiskovna agencija Beta, so bili ameriški vojaki precej agresivni do protestnikov na barikadi pri Jarinju in so jih več tudi prijeli. Enega od srbskih mladeničev so morali zaradi poškodb oskrbeti v bolnišnici, štiri pa so kasneje izpustili. Vojaki Kforja so zagrozili še, da bodo prijeli vse, ki se bodo približali njihovi nadzorni točki na mejnem prehodu.

Kfor je barikado – velik kup peska – pred mejnim prehodom nato odstranil z buldožerjem, a so ponoči kosovski Srbi navozili nove kupe peska na vzporedne poti, ki vodijo do Jarinja. Najmanj eno od teh novih barikad je Kfor že odstranil, a razmere so zelo napete in "igra mačke z mišjo" se nadaljuje.

Kosovski Srbi z novimi barikadami protestirajo, ker so na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak na poti proti Srbiji ob evropskih predstavnikih misije Eulex tudi kosovski policisti in cariniki. Na glavnih prometnicah so postavili barikade, ki jih Kfor zdaj poskuša odstraniti. Oba prehoda sta sicer odprta za promet, a prometa, tudi zaradi obojestranskega embarga, ki sta ga razglasila Kosovo in Srbija, praktično ni.

Rušenje barikad "grožnja stabilnosti"

Za oskrbo severa Kosova iz Srbije so tamkajšnji Srbi postavili tudi nekaj nezakonitih mejnih prehodov in vzpostavili dodatne cestne povezave. Najmanj enega od teh prehodov je Kfor že odstranil in zaprl.

Najnovejše zaostrovanje razmer na severu Kosova naj bi bilo tudi glavna tema novega kroga pogovorov med Beogradom in Prištino, ki naj bi se začel že danes popoldne v Bruslju. Glavni srbski pogajalec Borislav Stefanović pa je že napovedal, da se bo zaradi razmer na srbskem delu Kosova pritožil pri predstavnikih EU. Kfor je pozval, naj v imenu stabilnosti preneha z rušenjem srbskih barikad.

Komentarjev 8
  • privat 12:18 20.oktober 2011.

    gec to so grde besede...iz kere si res vasi iz srbije da si toliko nesramen??

  • gec 22:41 29.september 2011.

    nabijem ti mamo na kurčinu

  • gec 22:40 29.september 2011.

    odstranite sebe opice