Svet
9 ogledov

Kibaki je neresen

Žurnal24 main
Kenijski predsednik Mwai Kibaki in opozicijski voditelj Raila Odinga sta se prvič, odkar je po sporu zaradi rezultatov volitev v državi izbruhnilo nasilje, srečala na pogovorih.

Anan je prvi mednarodni posrednik, ki mu je oba glavna akterja uspelo spraviti za isto pogajalsko mizo. © Reuters

 
Kibaki in Odinga sta se na enournem srečanju pogovarjala v prisotnosti nekdanjega generalnega sekretarja Združenih narodov Kofija Anana . Kot so poročali mediji, sta nasprotnika prostor, kjer je potekalo srečanje, zapustila nasmejana in si ob odhodu stisnila roki. Anan je tako prvi mednarodni posrednik, ki mu je oba glavna akterja uspelo spraviti za isto pogajalsko mizo. To je pred njim namreč že poskušalo nekaj mednarodnih posrednikov, vendar neuspešno.

"Danes smo naredili prvi korak k razrešitvi volilnega zapleta in spora, ki je sledil," je dejal Odinga in dodal, da Kenijcem obljublja, da si bodo tako on kot člani njegove ekipe prizadevali, da bo nastala kriza rešena čim prej. Kibaki pa je dejal, da bo "osebno vodil državo pri promociji enotnosti, tolerance, miru in harmonije med državljani".

Kljub napredku pa je opozicija nezadovoljna. Razjezila jo je namreč Kibakijeva izjava, da je predsednik, ki je na volitvah zmagal na pošten način. Kot pravijo, je s to izjavo dokazal, da nima resnih namenov končati nasilja.

Kibaki, katerega vlada je obtožena kratenja pravic pri ukrepanju proti opozicijskim protestom, je v pogovorih z Ananom "poudaril potrebo, da vsi Kenijci spoštujejo pravni red in svetost človeškega življenja" , so sporočili iz predsednikovega kabineta.

Annan se je po torkovem prihodu v Kenijo že v sredo sestal tudi z Odingo, ki vztraja, da je Kibaki do zmage na predsedniških volitvah 27. decembra lani prišel z goljufijo.

Spornim volitvam je sledil val nemirov, ki so zahtevali že približno sedemsto smrtnih žrtev, okoli 250.000 ljudi pa je v strahu za svoje življenje zapustilo domove. Sprva politični spori so razplamteli rivalstva med plemeni, kar je privedlo do plenjenja, požigov in sabotaž. Vse to pretresa tako gospodarstvo kot politično stabilnost te države.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.