Svet
13 ogledov

Kijevske oblasti kršijo ženevski dogovor

Sergej Lavrov Reuters
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ukrajinsko vlado v Kijevu obtožil kršenja mednarodnega dogovora v Ženevi, namenjenega pomiritvi krize na vzhodu Ukrajine.

Lavrov se je obregnil predvsem na nedeljski napad na proruske separatiste in neaktivnost ukrajinskih oblasti pri razoroževanju provladnih skupin. "Ne samo, da se ženevskega dogovora ne izpolnjuje, trenutno se sprejemajo ukrepi, predvsem s strani tistih, ki so prevzeli oblast v Kijevu, ki kršijo določila ženevskega dogovora," je v Moskvi zatrdil Lavrov in opozoril, da niso bile izpolnjene zahteve o preprečitvi nasilja.

Lavrov je kritiziral kijevske oblasti, da kljub ženevskemu dogovoru, ki določa razorožitev nezakonitih skupin in odpravo zasedbe javnih poslopij in prostorov, dopuščajo provladnim aktivistom, da zasedajo Trg neodvisnosti v Kijevu, središče brutalnih protestov, ki so februarja z oblasti odnesli predsednika Viktorja Janukoviča.

Ruski zunanji minister vladi v Kijevu še očita, da ne razorožuje provladnih nezakonitih skupin, predvsem ultranacionalističnega Desnega sektorja, poroča britanski BBC.

Streljanje na neoborožene ljudi v noči na veliko noč je po besedah Lavrova nesprejemljivo. S tem se je odzval na napad na proruske aktiviste v mestu Slavjansk na vzhodu Ukrajine, ki je zahteval več smrtnih žrtev. Oboroženi napadalci so v noči na nedeljo začeli streljati na lokalne prebivalce, ki so varovali kontrolno točko in katerim so na pomoč nato priskočili oboroženi proruski aktivisti, ki so odgovorili z ognjem.

Rusija bo obsodila vse napade

Lavrov je danes zagotovil, da bo Rusija preprečila vse poskuse netenja državljanske vojne v Ukrajini. "Tisti, ki poskušajo zanetiti državljansko vojno, izvajajo kriminalna dejanja. Rusija tega ne bo samo obsodila, temveč bo te poskuse preprečila," je dejal ruski zunanji minister.

Očitke o ruskem orožju v nemirnih vzhodnih regijah Ukrajine pa je Lavrov zavrnil, saj da v teh regijah nikoli ni bilo orožja drugega izvora. "Namesto, da bi prevzeli odgovornost za nastalo situacijo, Kijev in zahodne države krivdo poskušajo obesiti Rusiji. Njihov glavni dokaz je rusko orožje na konfliktnih območjih. To je nesmisel, saj drugega orožja tam tako ali tako nikoli ni bilo," je pojasnil Lavrov.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 16:40 24.april 2014.

    To kar počno Rusi smo Slovenci že videli in doživeli od Srbov l .1991 na nas samih in sosedih. Gonte se divjaki slamnatih štumfov za Ural in dajte mir Europi ! Vidva spodaj pa marš u Srbijo , če vama ...prikaži večma ni všeč Slovenija !

  • siles 19:30 21.april 2014.

    V ZDA in EU so dvolični...

  • dragec 14:27 21.april 2014.

    ma bagra Ukrajinska, delajo po ukazu ZDA in EU