Svet
27 ogledov

Kim Džong Il umrl na vlaku

severna koreja, vojaška parada, Kim Jong Il, Kim Jong Un
1/5
Žurnal24 main
Iz Severne Koreje so sporočili, da je umrl dolgoletni vodja Kim Džong Il.

Severno Korejo je Kim Džong Il vodil vse od očetove smrti leta 1994. Kot so sporočili, je umrl na vlaku, medtem ko je bil na obisku v okolici severnokorejske prestolnice. Nasledil naj bi ga njegov tretji sin Kim Džong Un.

Država žaluje

Kima, ki je umrl v 69. letu starosti, bodo pokopali v Pjongjangu 28. decembra, do 29. decembra pa so razglasili obdobje žalovanja.

Ljudje v obubožani državi z zelo malo zaveznicami so bili ob novici o smrti šokirani. Obvestilo, da je umrl "dragi vodja", je prebrala  televizijska napovedovalka, oblečena v črnino. Dramatično je dejala, da je Kim umrl zaradi "telesne in duševne zgaranosti". Kasneje so pojasnili, da je imel srčni napad. Doživel ga je že leta 2008 in se za nekaj mesecev umaknil iz javnega življenja. Veljal je sicer za izjemno kontroverznega voditelja, ki je svojo državo oborožil z jedrskim orožjem in se sprl praktično s celim svetom.

Nič obžalovanja

Čeprav je v navadi, da se tujina ob smrti politikov odzove s hvalnicami o pokojniku, tokrat ni tako. Iz ZDA so sporočili le, da budno spremljajo razmere in da ostajajo "zavezani stabilnosti na korejskem polotoku ter svobodi in varnosti svojih zaveznikov".

Iz Kitajske, največje zaveznice Severne Koreje, uradnega odziva še ni bilo. Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak pa je govoril z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, strinjala sta se, da bodo še naprej sodelovali in spremljali položaj.

Južnokorejska vojska pa je celo zvišala stopnjo pripravljenosti. Na Japonskem pa so že sklicali izredno sejo vlade, na kateri se bodo odličili, kako naj se odzovejo na Kimovo smrt.

Komentarjev 4
  • reider 19:27 19.december 2011.

    1111 moreš vedeti ,da je reči piši brisanje komentarjev nujno potrebno(določenih).Ravno sem bral,ko neka oseba toži internetno stran in enega komentatorja za žaljivo krivo pričanje.On je širil laži,admin internetne strani pa bi moral neprimerno vsebino odstranit.Kaj pa sedaj????

  • 1111 16:01 19.december 2011.

    začelo se je brisanje komentarjev...bravo!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 13:03 19.december 2011.

    Umrl je zaradi psihične in fizične izčrpanosti,po mojem je pa le škripnu zarad prevelike konzumacije dragih francoskih konjakov,pjanček?